Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svetsko tržište žitarica i uljarica
  • 24.03.2015. 18:05

Zbog istorijskog uroda klizave cene uljarica

Iako su vremenske prognoze za Brazil i Argentinu zabrinjavajuće za urod, i dalje se očekuju rekordni prinosi. To će dovesti do pada cena, u skladu sa sezonski očekivanim kretanjima.

Foto: depositphotos.com
  • 136
  • 6
  • 0

Dok je tržište zasićeno južnoameričkim zalihama, približavamo se periodu sezonskog pada u cenama uljarica. Cene soje, koja trenutno dominira svetskim tržištem uljarica, imaju značajan uticaj na vrednost drugih uljarica. SAD, Brazil i Argentina su Top tri globalna proizvođača soje i odgovorni su za više od 80% globalne proizvodnje. Sledeći fokus tržišta (sledeći južnoameričku žetvu) biće američka setva 2015/16.

Rekordne prognoze za soju nadjačale loše argentinske vremenske prognoze

Vruće i suvo vreme zadnjih nedelju dana dovelo je do važnog oporavka argentinskih useva soje. U Pampasu je poslednjih nedelja povećan rizik od bolesti soje pogođene poplavama. Izgubljeno je samo 1% od sveukupno posađenog područja, a posebno pogodni klimatski uslovi tokom većinskog ciklusa osiguravaju, prema prognozama, istorijski rekordan urod. Predviđa se proizvodnja od 57Mt soje.

Iako postoji zabrinutost oko količine useva soje u Južnoj Americi, ona ipak nije dovoljno opravdana da nadjača projekcije za rekordne prinose. S obzirom na velike zalihe američke soje, moglo bi doći do velike kompeticije na tržištu alternativnih ulja kao što je palmino.

Koliko će klizave biti cene semena uljarica?

Od kraja 2014., svet se većinom oslanja na američku soju. Sveukupne izvozne obaveze su nadmašile prošlosezonski rekordan tempo izvoza, dostigavši 47.8Mt u poređenju s 44.2Mt prošle godine. Period januar-mart obično osigurava podršku cenama uljarica, zavisno o zahtevima tržišta, jer se inventar soje u to vreme prazni, a južnoameričke zalihe još uvek nisu dostupne. S dolaskom aprila, žetva brazilske i argentinske soje je gotovo završena pa cene padnu usled pritiska tržišta.

No, ove godine, cene su krenule ranije s padom. To može značiti da je tržište sigurno što se tiče zaliha žitarica, pa je smanjena mogućnost da će povećana potražnja za američkom sojom sprečiti povećanje zaliha.

Potencijalna pretnja u sledećih nekoliko meseci mogla bi biti dostupnost južnoameričkih žitarica. Loša logistika je u prošlosti često uzrokovala probleme u dobavljanju brazilske soje na izvozna tržišta i potporu cenama. Nedavne su blokade brazilskih prevoznika omogućile oporavak tržišta, i iako je situacija sada olakšana, postoji rizik od ponovne eskalacije napetosti. Takođe, ne zna se hoće li postojeća infrastruktura moći izdržati transport potencijalno rekordnog uroda u luke.

Trenutno postoje uslovi za pad tržišnih cena zbog prognoze dobrog uroda američke soje. Iako početne prognoze ukazuju na manje područje pod uljanom repicom u EU, to može biti poništeno velikim površinama pod sojom.

Izvoz južnoameričkog kukuruza pada

Niža proizvodnja kukuruza u Argentini i Brazilu upućuje na pad izvoza ove sezone, dok će proizvodnja pšenice u ovim zemljama porasti. No, problem s kvalitetom useva u Brazilu dovešće do većeg oslanjanja na uvoz iz Argentine, nauštrb SAD - a. Argentina i Brazil trenutno vrše žetvu letnjih useva, dok je kukuruz dostupan za izvoz u konkurenciji sa proizvođačima severne hemisfere. Kako će Argentina biti izvor pšenice za Brazil, to znači da će Brazil biti manje zavisan o SAD - u.

Argentinska vlada nametnula je visoke izvozne poreze kako bi uspostavila kontrolu nad tržištem. Promena administracije prema kraju godine dovešće do slabljenja izvoznih restrikcija i liberalnijeg tržišta za Argentinu.

Foto: depositphotos.com


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potiče iz Azije i vodeća je uljna i belančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i belančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i za... Više [+]

Tagovi

Kukuruz Soja Cene Poplave Tržište ulja Sezonski pad Rekordan urod Američka soja Izvozni tempo Argentinski usevi Blokade prevoznika


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."