Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Strna žita
  • 08.02.2023. 16:00

Zdravstveno stanje strnih žita: Uočena mrežasta i siva pegavost lista

Vizuelnim pregledom useva strnih žita na različitim lokalitetima uočene su i aktivne rupe od poljskih miševa.

Foto: PIS Vojvodina
  • 142
  • 36
  • 0

U regionu koji pokriva RC Vršac ozima strna žita se nalaze u fenofazi bokorenja. U toku vizuelnog pregleda pšenice registrovano je prisustvo patogena prouzrokovača sive pegavosti lista (Septoria tritici) na od dva do četiri odsto biljaka, a u usevima ozimih ječmova su uočeni simptomi mrežaste pegavosti lista ječma (Pyrenophora teres) na od 12 do 30 odsto biljaka i pepelnice žita na do 12 odsto biljaka, prenosi PIS Vojvodina.

Zbog viših temperatura tokom decembra i januara meseca i prisustva padavina u tom periodu došlo je do značajnog povećanja broja biljaka sa simptomima mrežaste pegavosti lista ječma. Za sada se primena hemijskih mera zaštite ne preporučuje, a RC Vršac nastavlja sa praćenjem štetnih organizama u usevima strnih žita.

Uočeno prisustvo pepelnice žita

Na teritoriji delovanja RC Šabac vizuelnim pregledom useva pšenice, uočeno je prisustvo simptoma bolesti pepelnice žita (Erysiphae graminis) na četiri do šest odsto biljaka i sive pegavosti lista pšenice (Septoria tritici) na 18 do 26 odsto biljaka. 

Takođe, tokom pregleda useva pšenice uočeno je prisustvo krilatih formi lisnih vaši (Aphididae) u niskim brojnostima, dok aktivne rupe od poljske voluharice (Microtus arvalis) i poljskog miša (Apodemus sylvaticus) za sada nisu registrovane. Hemijske mere se takođe za sada ne preporučuju.

Simptom pepelnice žita 

U Loznici setva pšenice je još uvek u toku, a usevi posejani u ranijim rokovima setve se nalaze u fenofazi od jedan do tri lista razvijena.

Vizuelnim pregledom useva ječma registrovano je prisustvo simptoma sočivaste pegavosti ječma (Rhynchosporium secalis) na do tri odsto biljaka i simptoma mrežaste pegavosti lista ječma na do sedam odsto biljaka, dok je vizuelnim pregledom useva pšenice registrovano prisustvo sive pegavosti lista pšenice na do pet odsto biljaka.

Hladno vreme smanjilo je aktivnost i razvoj lisnih vaši, pa se trenutno vizuelnim pregledom registruju niske brojnosti ovih štetočina.

Rodentidima se rešiti glodara

Vizuelnim pregledom useva strnih žita na različitim lokalitetima uočene su aktivne rupe od poljskih miševa. Poljoprivrednim proizvođačima se preporučuje redovan obilazak useva, i ukoliko se registruje brojnost aktivnih rupa od glodara iznad praga štetnosti (10 do 50 aktivnih rupa po hektaru za poljskog miša i 10 do 500 aktivnih rupa po hektaru za poljsku voluharicu) primena nekog od registrovanih rodenticida u vidu gotovih mamaka.

Nakon primene mamaka, rupe treba zatrpati kako ne bi došlo do trovanja domaćih životinja, divljači i ptica.

Podsetimo, u našoj zemlji za suzbijanje glodara je registrovano sredstvo na bazi aktivne materije cinkfosfid u količini pet do 10 mamka po aktivnoj rupi. Kao repelenti može se koristiti sredstva na bazi aktivne materije kalcijum karbid i to protiv poljskog miša i poljske voluharice u količini pet grama po aktivnoj rupi, a protiv krtice 20 grama po aktivnoj rupi.


Izvori

Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja


Tagovi

Mrežasta pegavost lista Siva pegavost lista Pepelnica žita Lisne vaši Poljski miš Poljske voluharice Sočivasta pegavost ječma


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva