Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Licitacija zemljišta u Sremu
  • 14.12.2016. 16:00

Zemlja u Sremu ima visoku cenu

Najveća izlicitirana cena je 61.500 dinara za zemlju u katastarskoj opštini Novi Slankamen.

  • 2.322
  • 352
  • 0

U pojedinim sremskim opštinama završene su javne licitacije za davanje u zakup i na korišćenje poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini. U prvom krugu licitacije u Opstini Inđija ponuđeno je 906 hektara obradivog zemljišta, a dostavljeno je svega 12 ponuda za zakup ukupne površine 297 hektara. Toliko je i dato u zakup nakon tri dana javnog nadmetanja.

Najveća izlicitirana cena 61.500 dinara po hektaru

Najveća izlicitirana cena bila je 61.500 dinara za zemlju u katastarskoj opštini Novi Slankamen, kaže Dragan Janković, direktor Agencije za loklani ekonomski razvoj. Očekuje se, da će drugi krugi licitacije u ovoj sremskoj opštini biti raspisan najverovatnije za polovinu januara sledeće godine, a nadanja su da će interesovanje poljoprivrednika biti veće pošto neće biti ograničenja kod podnošenja prijava koja su važila za prvi krug nadmetanja.

Sledeće nedelje drugi krug licitacije u Sremskoj Mitrovici

U Sremskoj Mitrovici je nedavno završen prvi krug licitacije za davanje u zakup i na korišćenje poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini. Poljoprivrednicima je bilo na raspolaganju 490 hektara obradivih površina, koliko je preostalo nakon sprvođenja postupka prečeg zakupa za stočare. Početna cena na licitaciji bila je 254 evra po hektaru za zemljište treće klase, a većina parcela data je u zakup upravo po početnoj ceni.

Inače, prvi put nakon nekoliko godina, poljoprivrednicima je ponuđen zakup zemljišta u državnoj svojini na teritoriji Sremske Mitrovice. Imajući u vidi da licitacije nije bilo nekoliko godina, kako objašnjava Bogdan Kuzmić, pomoćnik gradonačelnika zadužen za poljoprivredu, početna cena zakupa je određena na osnovu cena u okolini.

"Zainteresovanih poljoprivrednika za učešće na licitaciji je bilo. Većina zemljišta data je u zakup po početnim cenama licitacije, ali je bilo i površina koje su preplaćene. Za one koji već obrađuju zemljište, a pritom plaćaju arendu cena od 250 evra nije previsoka. Sve ono što nije izlicitirano u prvom, ide u drugi krug licitacije koja će biti održana uskoro", kaže vršilac dužnosti načelnika Gradske uprave za poljoprivredu Vladimir Nastović koji je zadovoljan inetersovanjem poljoprivrednika za zakup zemljišta. Drugi krug licitacije u Sremskoj Mitrovici zakazan je za sledeću nedelju.

Nema trećeg kruga

U opštini Ruma poljoprivrednicima je u drugom krugu licitacije bilo dostupno 373 hektara obradive površine. Cene su, u odnosu na one u prvom krugu licitacije bile za 20 odsto niže. Najveće početne cene zemljište bile su u katastarskim opštinama Ruma i Putinci, 34.429 dinara po hektaru, dok je cena jedne šifre nadmetanja u Grabovcima imala vrednost od samo 3.513 dinara. U zakup je dato nešto više od 173 hektara zemljišta i veliki deo je izlicitiran po početnim cenama. U drugom krugu su date u zakup sve šifre nadmetanja za voćnjake. U Grabovcima je jedna šifra nadmetanja, površine 25 hektara izlicitirana po ceni od 51.634 dinara, što je 26.000 viša cena u odnosu na početnu.

Tanja Drobac zamenik predsednika komisije za davanje u zakup zemljišta u državnoj svojini u Opštini Ruma, kaže da je interesovanje poljoprivrednika bilo veoma malo. "Stiglo je svega 29 ponuda što je veoma malo.Nisu toliko problem cene, nego su ponđene površine male pa poljoprivrednici nisu bili zainteresovani", kaže Drobac i dodaje da trećeg kruga licitacije neće biti, a nadležna komisija kreće sa pripremama Godišnjeg programa zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta Opštine Ruma za narednu godinu.


Tagovi

Davanje u zakup Državna svojina Licitacija Srem Cena Najviša izlicitirana cena Zemljište Ruma Sremska Mitrovica


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".