Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zakup zemljišta
  • 28.08.2017. 08:00

Zemlja u stranim rukama - propast ili šansa?

Poljoprivrednici se plaše se da ni dopunom Zakona, koja je po hitnom postupku uvršćena u raspravu Narodne skupštine, neće biti zaštićeni interesi malih poljoprivrednih gazdinstva u Srbiji. Međutim, u našoj zemlji ima i onih poljoprivrednika koji žele sa strancima da prave poslovne planove i dolazak stranih partnera vide kao šansu za poslovni uspeh.

Foto: David Thorp / Flickr
  • 1.154
  • 172
  • 0

Mnogi poljoprivrednici u Subotici strahiju od toga da dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu neće biti zaštićeni interesi običnih paora u odnosu na strance, kada je reč o kupovini zemljišta. S druge strane, neki od njih misle da niko iz Evropske unije neće doći da živi u Srbiji 10 godina da bi nakon toga kupio parče zemlje. Međutim, ima i onih koji već sada prave sopstvene planove i spremni su da zasnuju dugoročnu poljoprivrednu saradnju upravo sa strancima - zakupcima državnog zemljišta.

Mala gazdinstva strahuju za svoj opstanak

Za mnoge subotičke paore, ograničenje površina koje državljani EU mogu da kupe u našoj zemlji i dalje je prava nepoznanica. Kako prenosi RTV, za njih je problematična i mogućnost osnivanja preduzeća, u kojima su suvlasnici stranci. Poljoprivrednici se plaše da ni dopunom Zakona, koja je po hitnom postupku uvršćena u raspravu Narodne skupštine, neće biti zaštićeni interesi malih poljoprivrednih gazdinstva u Srbiji.

Kiš: Najbolje rešenje je donošenje novog Zakona o poljoprivrеdnom zemljištu

Poljoprivrednik sa Verušića, kod Subotice, Miroslav Kiš, tvrdi da su poljoprivrednici ranije upozoravali, a i sada podsećaju, da Zakon o poljoprivrednom zemljištu nije dobar. On se ne sprovodi onako kako bi trebalo, pa bi prema mišljenju proizvođača najbolje rešenje bilo da se izradi novi zakon, koji će definisati ograničenja, fizičkih i pravnih lica, pri čemu se misli i na srpske državljane, kada je reč o pravu prečeg zakupa i svemu onome što može da dovede, na neki način, i umiri svu tu problematiku u vezi sa poljoprivrednim zemljištem u našoj zemlji.

Cena hektara u Srbiji dvostruko veća nego u regionu

Poljoprivrednici ističu da je cena hektara u Srbiji, a naročito u Vojvodini, gotovo duplo viša u poređenju sa zemljama i regionu. Oni napominju da se na Srbiju vrši pritisak da prodaje zemlju. Ipak, kako kažu, najavljene izmene zakona oni vide kao prepreku strancima jer smatraju da niko neće doći da živi kod nas 10 godina zbog samo dva hektara zemljišta.

Strancima primamljiviji veliki poljoprivredni kompleksi

Miroslav Baja Ivković, poljoprivrednik iz Novog Žednika, naglašava da se sa ovim Zakonom davno zakasnilo, jer se zna da su pre 10-15 godina prodate na hiljade hektara, odnosno pravi veliki kompleksi. Prema tome, kako tvrdi, ovo zemljište koje je ostalo i nije toliko interesantno nekim manjim poljoprivrednicima iz Unije koji bi došli da kupe 30 ha, 50 ha ili 100 ha, već jedino mogu da kupe velike kompanije, odnosno komplekse poput PIK-a Bečej ili drugih kombinata koji su još ostali kod nas.

Mađarska kreditira vojvođanske Mađare da kupuju našu zemlju

Međutim, u našoj zemlji ima i onih poljoprivrednika koji žele sa strancima da prave poslovne planove. Neki su kako tvrde već napravili biznis planove i predali ih Vladi Srbije, u cilju dugoročnog zakupa zemljišta na 30 godina, zajedno sa stranim partnerima. Treba reći i to da osobe sa stranim pasošem već mogu da kupuju zemlju u Srbiji, naravno uz uslov da poseduju i srpski pasoš. Uglavnom je reč o dvojnim državljanima, a Mađarska, koja je često navođena kao primer države koja se bori za očuvanje sopstvenog zemljišta i zabrane prodaje zemlje strancima, upravo dvojnim državljanima - vojvođanskim Mađarima - daje kreditnu podršku za kupovinu zemljišta.

Foto: David Thorp / Flickr


Izvori

RTV


Tagovi

Zakup zemljišta Zakon o poljoprivrednom zemljištu Srbija Miroslav Kiš Subotica Zemljište Miroslav Baja Ivković Stranci Evropska unija Agroklub Vlada Srbije Mađarska Novi Žednik PIK Bečej Narodna Skupština Ograničenja


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić