Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izdavanje državne zemlje
  • 25.11.2016. 08:00

Zemlja u Vojvodini izdaje se i za male novce

Državna zemlja u Vojvodini izdaje se i za 190 evra po hektaru, što je znatno manja cena nego ranijih godina.

Foto: bigstockphoto.com/Vereemev
  • 1.424
  • 124
  • 0

Državna zemlja u Vojvodini izdaje se i za 190 evra po hektaru, što je znatno manja cena nego uobičajena. Da bi se dobila zemlja po toj ceni dovoljno je samo "doterati traktor na njivu".

Ostali poljoprivrednici, na redovnim licitacijama, za hektar zemlje moraju da odvoje i do 600 evra, piše Blic. Uzurpatori državnog zemljišta i ove godine su od svih poljoprivrednih proizvođača prošli najbolje. Oni, pošto su ušli u njivu i nagodili se s državom, ne plaćaju zakup zemljišta po komercijalnim cenama već plaćaju prosečnu cenu za zakup koja je i tri puta manja od komercijalne cene arende.

Koliko ima državnog zemljišta raspoloživog za zakup?

Koje su tačno površine državnog zemljišta raspoložive ne znaju ni nadležni, kao ni to, ko sve obrađuje te površine. Informacije Ministarstva poljoprivrede ukazuju na čak 600.000 hektara koje se ne koriste ili se koriste na način koji je nedozvoljen. Samo u Opštini Pančevo izdato je 6.000 hektara zemljišta po ceni 190 evra po hektaru. Gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov izjavio je da je 9.000 hektara zemljišta trebalo da bude licitirano, ali kako je većina površina već uzurpirana, za površinu 6.000 hektara dogovoreno je vansudsko poravnjanje.

Slučaj načina izdavanja državne zemlje u zakup u Pančevu, nije usamljen. Slična je situacija i u Vrbasu gde se država dogovorila s uzurpatorima da im izda zemljište po ceni 200 evra, ali i u opštinama Zrenjanin i Sombor. U Somboru je samo u ovoj godini na adresu Odeljenja za poljoprivredu i ruralni razvoj Sombora stiglo oko 70 prijava o uzurpiranosti zemljišta.

Foto: bigstockphoto.com/Vereemev


Izvori

Blic


Tagovi

Državna zemlja Uzurpatori Zemljište Arenda


Autorka

Marija Antanasković

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa višegodišnjim iskustvom u novinarstvu. Zaljubljenik u poljoprivrednu tehniku.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u