Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice
  • 22.06.2017. 10:15

Žetva ječma najavljuje dobre prinose

Ječam je na 100.000 hektara zasejan u optimalnom roku, pa se očekuje dobar rod. Nije pretrpeo štete koje su niske temperature nanele pšenici.

Foto: hansbenn / Pixabay
  • 2.847
  • 431
  • 0

Ječam je prošle godine zasejan na 100.000 hektara, a prema prvim procenama, beleže se prinosi od 9 t/ha. Iako godina nije pogodovala žitima, ova klutura je bolje "prošla" od pšenice. Zasejana je u optimalnom roku.

"Ječam ima bolje genetske predispozicije kada se radi o bokorenju i upravo to je omogućilo da nema posledice kakve je imala pšenica zbog pada temperature", rekao je za Novosti Srbislav Denčić sa Instituta za ratarstvo.

Manji prinosi u Šapcu

Žetva je počela i u šabačkom kraju, sa nešto manjim prinosima nego prošle godine - od tri do sedam tona po hektaru. Iako očekuje dobar prinos, od 5 t/ha Predrag Prica iz Jevremovca rekao je za RTS da ga zbog cene od 12 dinara neće prodavati rod.

Zasejano 100.000 hektara

Najviše ječma ima u centralnoj Srbiji. Pola oranica zasejano je onim koji je namenjen za proizvodnju piva, a pola onim koji će biti stočna hrana.

Žetva pšenice očekuje se u narednim danima - ratari čekaju da vlažnost sa 19% padne na 14%.

Izvor: Novosti, RTS

Foto: hansbenn / Pixabay


Povezana biljna vrsta

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer poseduje visoku hranidbenu vrednost. U ishrani stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje u... Više [+]

Tagovi

Žetva Ječam Srbislav Denčić Predrag Prica


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.