Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba u zrnu
  • 15.11.2018. 10:15

Žetva kukuruza - budućnost ratarstva

Zbog lakše manipulacije i smanjenih troškova čuvanja, Duško Sladaković iz Loznice kukuruz bere isključivo u zrnu, a investiranje u kupovinu sušare isplatilo se već naredne godine.

Foto: Jelena Gajić Đokić
  • 694
  • 47
  • 0

Iako se sa berbom kukuruza u Podrinju krenulo već krajem avgusta, još uvek nisu obrane sve zasejane površine. Kukuruz je inače i dominanta kultura u ovom delu Srbije, gde ratari iz godine u godinu beleže odlične prinose. U Podrinju se kukuruz tradicionalno bere u klipu, ponegde čak i ručno, jer se veliki broj parcela nalazi u brdsko planinskom području gde nije moguća upotreba mehanizacije. Međutim poslednjih godina, svesni mnogobrojinih prednosti koje sa sobom nosi, ratari se okreću berbi u zrnu.

Branjem u zrnu smanjuju se gubici

Ovo je najsavremeniji način branja gde se postižu i najveći prinosi uz najmanji gubitak zbog lomljenja i poleganja biljaka.  Ubrano zrno potrebno je dodatno sušiti da bi se sadržaj vlage spustio na 13 procenata i time omogućilo bolje skladištenje. Skidanje kukuruza u zrnu veoma je efikasan način ubiranja ove kulture, a prednost je i što je ceo proces mehanizovan, pa je angažovanje radne snage minimlano. Da bi se takav kukuruz mogao čuvati u silosima, neophodno je da ima nižu vlagu.

Investiranje u sušaru se brzo isplatilo

Duško Sladaković poljoprivrednik iz Loznice, obrađuje preko 70 hektara zemljišta a najviše seje kukuruz. Kaže da se poslednjih godina sve češće javlja potreba za dodatnim sušenjem kukuruza i to je glavni razlog zašto je investirao u sušaru.

"Pre tri godine nabavio sam sušaru manjeg kapaciteta od sedam tona, ali za potrebe mog domaćinstva to je sasvim dovoljno. Uložili smo dosta novca, ali je to investicija koja se brzo isplatila zato i savetujem svim ratarima da nabave sušare", kaže Sladaković.

Duško
Duško obrađuje preko 70 hektara zemljišta

Dodaje da se  zrno kukuruza pomoću cevi (puža) ubacije u koš sušare, a ventilator duva topao vazduh iz kotla u kojem se loži vatra i na taj način suši zrno. Potrebno je oko tri sata sušenja da bi se vlaga sa 16 spustila na 13 procenata.

Čuvanje kukuruza u čardacima uskoro će biti prošlost

Do sada je Duško kukuruz čuvao u čardacima i improvizovanim ambarima, ali to je bilo nedovoljno za skladištenje svih ubranih količina. Pored toga, navodi da svake godine u vreme berbe ima problema da nađe radnu snagu, ljude koji će pomoći da uskladišti kukuruz. Zato je pored sušare investirao i u nove silose. Smatra da će tri nova silosa koje je montirao na svom imanju, svaki kapaciteta 30 tona, smanjiti troškove manipulacije.

"Ako želite ozbiljno da se bavite poljoprivredom i od toga živite, morate da budete u koraku sa vremenom i ulažete u svoj posao. Radne snage je sve manje i zato je bitno da svaki posao obavljamo mašinama. U suprotnom ste na sigurnom gubitku", zaključuje Sladaković, koji se pre svega  bavi stočarskom proizvodnjom. Tov junadi i mlečno govedarstvo njegova je preokupacija. S obzirom na to da je ratarstvo osnova svake stočarske proizvodnje, ne čudi što ovaj poljoprivrednik ulaže u nove tehnologije.  Prinosi kukuruza sa njegovih njiva uvek su rekordni u ovom kraju, a ove godine išli su i preko 15 t/ha suvog zrna.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Foto prilog


Tagovi

Kukuruz Sušara Ratarstvo Vlaga u zrnu Berba kukuruza Duško Sladaković Loznica


Autorka

Jelena Gajić Đokić

Više [+]

Inženjer voćarstva i vinogradarstva. Poljoprivreda je njena velika ljubav a posao novinara pružio joj je mogućnost da upozna svoj kraj iz drugog ugla.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D