Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žetva
  • 14.06.2021. 10:00

Žetva pšenice zbog hladnog vremena tek od 10. jula?

Ranijih godina, a tako je bilo i prošle, žetva pšenica je u to vreme bila već završena. Ali bez obzira na to što će ovogodišnja žetva kasnije početi, izgled pšenice obećava da će prinosi biti dobri.

Foto: Jelena Gajić Đokić
  • 260
  • 158
  • 0

Pšenica se nalazi u fazi nalivanja zrna i aktuelne vremenske prilike pogoduju završetku vegetacije te ozime strnih, kažu stručnjaci, a potvrđuju i proizvođači. Po rečima, agronoma Marte Barčik iz Poljoprivredne stručne službe Bačka Topola usevi pšenice obećavaju dobar prinos ali samo na onim parcelama gde su ratari ispoštovali agrotehničke mere, prenosi RTV.

"Oni ratari, koji su sve dali i što se tiče prihrane i što se tiče zaštite mogu očekivati dobar prinos pšenice, naravno ako se ne promeni vreme značajnije. Teško je prognozirati prinose, ali očekujemo jedan jači prosek samo ako ne budu prevelike žege. Očekujemo prinose i preko 6,5 tona po hektaru, ali vreme će to pokazati", rekao je Barčik.

Po oceni Branka Stanivuka ratara iz Gornje Rogatice ova godina za pšenicu u pogledu prinosa mogla bi biti i iznad očekivanja.

"Ova godina je idealna za žito i ako se ovako nastavi sa vremenom, možemo očekivati rekordne prinose. Imam sorte koje daju prinos i 10 tona po hektaru. Dao sam pšenici sve što treba u proizvodnji", rekao je Stanivuk.

Izgled pšenice obećava dobre prinose

Međutim, kako piše Dnevnik, žetva pšenice kasniće ove godine zbog hladnog vremena tokom marta i aprila, pa su očekivanja da će kombajni ući u njive tek oko 10. jula. Ranijih godina, a tako je bilo i prošle, žetva pšenica je u to vreme bila već završena. Ali bez obzira na to što će ovogodišnja žetva kasnije početi, izgled pšenice obećava da će prinosi biti dobri.

Po rečima agrarnog analitičara Žarka Galetina, kilogram žita će i u novoj ekonomskoj godini sigurno koštati više u odnosu na koštanje kada kombajni uđu u njive, ali ne može pouzdano da kaže da li će preći 25 dinara za kilogram.

U jesenjoj setvi pšenicom je zasejano oko 595.000 hektara, što je za 25.000 hektara više nego godinu dana ranije.


Tagovi

Žetva pšenice Nalivanje zrna Hladno vreme Prinos Žarko Galetin Marta Barčik


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]