Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Alternativne žitarice
  • 02.09.2017. 08:30

Žetva spelte, sledi heljda

Alternativnim žitaricama se u zlatarskom kraju bavi više od 100 domaćinstava, na nekoliko stotina hektara. Nakon spelte, krenuće žetva heljde, koja sazreva u septembru.

Foto: Michael Wunderli / Flickr
  • 598
  • 56
  • 0

Pomalo zaboravljena žitarica spelta ili krupnik žanje se u zlatarskom kraju. Iako vremenske prilike nisu išle na ruku poljoprivrednicima, ova žitarica se "izvukla".

Hranjivija od pšenice

Nekada se koristila kao stočna hrana, a nakon decenija, koliko je bila zapostavljena, ponovo se seje, uz savet stručnjaka.

"Spelta je po svojim karakteristikama daleko hranljivija od pšenice, a pozitivan trend je da se iz godine u godinu površine pod speltom povećavaju, kako u opštini Nova Varoš, tako i u susednim opštinama", kaže za RTS mr Milinko Šaponjić iz Poljoprivredne stručne službe Nova Varoš.

Heljda sazreva u septembru

Alternativnim žitaricama bavi se u ovom kraju više od 100 domaćinstava, na nekoliko stotina hektara. Nakon spelte, krenuće žetva heljde, koja sazreva u septembru. Verovatno će zbog suše biti posledica. Ovo žito beleži za 50% veći prihod, a i cena zemljišta za zakup ili prodaju i gajenje ovih žita je sve viša.

"Spelta je bila zapostavljena, jer je teška za meljavu - mora prvo da se oljušti i da se melje. Tako se radi svuda u svetu, pa kada smo nabavili ljuštilicu za speltu, onda je ta proizvodnja postala prava", objašnjava proizvođač Jekoslav Purić.

Foto: Michael Wunderli / Flickr


Povezana biljna vrsta

Heljda

Heljda

Sinonim: - | Engleski naziv: Buckwheat | Latinski naziv: Fagopyrum esculentum Moench.

Heljda je vrlo stara kultura poreklom iz Azije. Gaji se zbog zrna koje je dobro svarljivo a služi i kao dijetalna hrana. Zbog sličnosti u hemijskom sastavu zrna kao i načina... Više [+]

Izvori

RTS


Tagovi

Spelta Heljda Alternativna žita Nova Varoš Zlatar Jekoslav Purić Milinko Šaponjić


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao