Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dani žita
  • 15.05.2019. 15:30

Žitari: Najavljen dobar izvoz u 2019. godini

Očekuje se otvaranje tržišta u Kinu i u Indoneziju, kao i prva nacionalna konferencija žitara koja je predviđena da se održi 31. oktobra ove godine.

Foto: Vedran Stapić
  • 297
  • 27
  • 0

Vukosav Saković, direktor udruženja Žita Srbije, rekao je na panel diskusiji, održanoj na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu da se očekuje otvaranje tržišta u Kinu i u Indoneziju, kao i održavanje prve nacionalne konferencija žitara, 31. oktobra ove godine.

Za tačne informacije o predstojećoj manifestaciji, čeka se potvrda iz UN FAO. Oni će učestvovati u sufinansiranju događaja. Deo troškova snosiće i Minstarstvo poljoprivrede

Najavljena mogućnost ukidanje lučkih troškova

Na panel diskusiji učestvovali su i ministar poljoprivrede, Branislav Nedimović, predsednik Upravnog odbora Žita Srbije Slavko Jovanović, kao i predstavnici kompanija koji posluju sa ovim udruženjem. 

"Lučki troškovi su jedna od stvari koje opterećuju izvoz, nepotrebni su i uskoro ćemo imati sastanak u Rumuniji povodom toga, kako bi se oni konačno ukinuli", izjavio je Nedimović.

Na prezentaciji je i dodeljena povelja ministru Nedimoviću povodom otvaranja novih tržišta.

Ispunjena očekivanja zahtevnih tržišta

Kao pozitivne stvari koje su se dogodile tokom 2018. godine, iz Udruženja su istakli otvaranje tržišta Egipta. Kako su dalje rekli Egipćani su probirljivi i zahtevni, jer traže kvalitetnu pšenicu. Iz prošlogodišnjeg roda bilo je teško obezbediti takvu pšenicu zbog vremenskih uslova, odnosno, zbog kiše koja je padala u toku žetve i tako uticala na smanjenje kvaliteta roda.

"Ukazale su se mogućnosti i za neka nova tržišta, poput Italije i Austrije. Izvoz pšenice je visok, očekuje se i dalji rast tokom ove godine", naglašava Jovanović. 

Kukuruz i pšenica strateški su važne žitarice za razvoj domaće poljoprivrede. Prema godišnjem izveštaju Žita Srbije, ukupan izvoz svih žitarica i uljarica tokom 2018. godine iznosi 2,9 miliona tona. "Rekordan izvoz ostvaren je kod pšenice, 1.202.317 tone na međunarodnom tržištu dok će mogućnost izvoza kukuruza u Kinu biti značajnija od izvoza pšenice u Egipat jer Srbija više izvozi kukurza nego pšenice", ocenio je Savković. 


Tagovi

Izvoz žitarica Udruženje Žita Srbije Ministarstvo poljoprivrede FAO Branislav Nedimović Vukosav Savković Slavko Jovanović


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]