Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svetsko tržište žitarica i uljarica
  • 23.01.2018. 16:15

Značajan rast izvoznih cena ruske pšenice

Rusija je prošle godine proizvela rekordnih 139,3 miliona tona žitarica od čega je za izvoz namenjeno 45 miliona tona, a najviše pšenice 35 miliona tona. I dok izvozne cene ruske i ukrajinske pšenice beleže rast, pada izvoz pšenice u Rumunije i rastu cene uljarica u Bugarskoj.

Foto: USDA NRCS / Flickr
  • 217
  • 10
  • 0

Rusija je u 2017. godini proizvela 139,3 miliona tona žitarica, što je za 14,7 miliona tona više u odnosu prethodni zabeleženi rekord iz 1978. godine kada je ta država požnjela 127 miliona tona žitarica. Najveći deo roda 42,6 miliona tona krenuo je u izvoz, čime je i izvoz 29,5% veći u odnosu na 2016. godinu kada je izvezeno 32,9 miliona tona žitarica.

Tamošnji ministar poljoprivrede Aleksandar Tkačev je u novembru izjavio da bi Rusija u ovoj tržišnoj godini trebala da izveze oko 45 miliona žitarica od čega će 35 miliona tona biti pšenica.

Rast izvoznih cena ruske pšenice

Kako izveštava UkrAgroConsult, ruska pšenica je na izvoznom tržištu protekle sedmice zabeležila značajan rast cena. Vrednost mlinske pšenice sa 12,5% proteina porasla je za oko dolar po toni i dostigla je cenu od 192-194 dolara po toni, dok se 11,5%-proteinskom pšenicom trgovalo po ceni od 182-185 $/t.

Rast cena ukrajinske pšenice

Ukrajinsko tržište žitarica je nakon prazničnog zatišja ponovo oživelo. Izvozne cene ukrajinske pšenice sedmicu za nama zatvorile su povećanjem. Najznačajniji rast i dalje beleži cena krmne pšenice, koja je tokom sedmice porasla za tri ​dolara po toni, dok je najmanji rast ostvarila pšenica sa 11,5% proteina koja je nedelju trgovanja zatvorila povećanjem od 1 $/t. Treba pomenuti i to da je 12,5%-proteinska mlinska pšenica takođe zabeležila rast i on se u proseku kretao oko dva dolara po metričkoj toni. Rast cena ukrajinske pšenice donekle je ograničen jačanjem ponuda za izvoz pšenice iz Sjedinjenih Američkih Država, kao i iz susedne Rusije.

Ukrajinski izvoz žitarica smanjen za 9,5%

Izvoz žitarica iz Ukrajine je, u prvih šest meseci sezone 2017/18, za 9,5% manji u odnosu na isti period lane. Prema podacima koje je objavila ukrajinska vlada, ta zemlja je izvezla 11,7 miliona tona pšenice, 3,8 miliona tona ječma i 6,7 miliona tona kukuruza, što je pad u odnosu na isti period prošle sezone kada je izvezeno je 12,3 miliona tona pšenice, 4,4 miliona tona ječma i osam miliona tona kukuruza.

Rastu cene uljarica u Bugarskoj zbog snažne tražnje

Cene bugarskog suncokreta na domaćem tržištu rastu zbog oživljavanja trgovine nakon novogodišnjih praznika i sada iznosi 344 dolara po toni. Već po tradiciji uljana repica u ovom periodu ulazi u fazu slabe trgovine zbog manje ponude uljarica koja gura cene. Međutim, dok je prošlogodišnji trend opadanja krenuo krajem septembra, trgovina u 2017. godini počela je da opada kasnije nego inače i to krajem decembra.

Rumunija smanjila izvoz pšenice

Rumunija je, prema izveštaju UkrAgroConsult-a, u novembru, izvezla 334 hiljada tona pšenice, odnosno za 20% manje nego u istom mesecu 2016. lane. Egipat i dalje zadržava prvo mesto među kupcima rumunske pšenice, dok je drugi najveći uvoznik Španija, a treba reći i to da je zabeležena veća tražnja rumunske pšenice iz Jordana i Sudana.

Foto: USDA NRCS / Flickr


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer poseduje visoku hranidbenu vrednost. U ishrani stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje u... Više [+]

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobijanja ulja. U semenu uljane repice ima oko 40 %  ulja i oko 20 % belančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvetljenje i mazivo, a... Više [+]

Suncokret

Suncokret

Sinonim: - | Engleski naziv: Sunflower | Latinski naziv: Helianthus annuus L.

Suncokret potiče iz Amerike (Meksiko, Peru). Najpre je uzgajan kao ukrasna biljka, seme je korišteno za ishranu ptica, a ljudi su jeli jezgro iz semena. 1840. godine je prvi put... Više [+]

Izvori

Black Sea Grain


Tagovi

Žitarice Uljarice Poljoprivreda Kukuruz Pšenica Ječam Bugarska Rumunija Ukrajina Turska Uljana repica Suncokret Agroklub Izvoz Uvoz Tržište


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer