Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zabrana izvoza
  • 08.04.2022. 10:30

Zvanično odobren izvoz pšenice i kukuruza u Severnu Makedoniju

To neće izazvati poremećaje u funkcionisanju domaćeg poljoprivredno-prehrambenog sektora, niti ugroziti prehrambenu sigurnost stanovništva, a doprineće izgradnji poverenja i očuvanju dobrih trgovinskih odnosa u regionu.

Foto: Depositphotos/armsport
  • 207
  • 84
  • 0

Na sednici Vlade Republike Srbije usvojen je Zaključak kojim se odobrava izvoz merkantilne pšenice i merkantilnog kukuruza pravnim licima koji ove proizvode izvoze u Republiku Severnu Makedoniju na osnovu ugovora zaključenih pre stupanja na snagu Odluke o privremenoj zabrani izvoza osnovnih poljoprivredno prehrambenih proizvoda bitnih za stanovništvo.

Ovim zaključkom omogućava se realizacija već ugovorenih poslovnih aranžmana između privrednih društava iz Srbije i regiona.

To neće izazvati poremećaje u funkcionisanju domaćeg poljoprivredno-prehrambenog sektora, niti ugroziti prehrambenu sigurnost stanovništva, a doprineće izgradnji poverenja i očuvanju dobrih trgovinskih odnosa u regionu.

Ukinuta zabrana izvoza u Severnu Makedoniju, pomoć traži i BiH

Podsetimo, pre dve nedelje ministri poljoprivrede Srbije i Severne Makedonije razgovarali su u Beogradu o izvozu ugovorenih količina pšenice, kukuruza, brašna i ulja pre uvođenja zabrane.

Ranije je, 11. marta, podstaknuta situacijom u Ukrajini i uticajem na evropsko i globalno tržište, Vlada Severne Makedonije je na predlog svog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gazdinstva donela odluku o ograničavanju izvoza pšenice, ječma i brašna od ovih žitarica, ali i kukruza, semena suncokreta te njegovih ulja. 


Tagovi

Izvoz Zabrana izvoza Severna Makedonija Pšenica i kukuruz


Autor

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Međunarodni festival studentskog dokumentarnog filma "Bistre reke", drugi po redu, biće održan od 14. do 17. jula u selu Temska, podno Stare planine, saopštili su organizatori. Na festivalu, koji se održava u napuštenom bioskopu u selu Tems... Više [+]