Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Drinski kotlić
  • 19.09.2019. 18:00
  • Sarajevsko-romanijska regija, Republika Srpska, Višegrad

Anika, Lavice, Kamengrad, Momci u plavom... Družili se na "Drinskom kotliću"

Jedna od poslednjih turističkih manifestacija u sezoni u Višegradu je "Drinski kotlić". Održava se na predivnom mestu u senci stare ćuprije na Drini. Na ovom takmičenju u spremanju riblje čorbe svi su pobednici.

Foto: Marijana Simanić
  • 139
  • 13
  • 0

Zelenooka lepotica, reka Drina jedna je od najvećih u regionu, poznata po raznovrsnim ribljim fondom. Ističu se som, šaran, pastrmka i najpoznatija kraljica drinskih voda - mladica.

Reka Drina je njeno prirodno stanište, a izgradnja hidroelektrane dovela je do njenog skorog istrebljena pa je danas mladica zaštićena vrsta.

Višegrad je, pored niza manifestacija turističkog, privrednog i kulturnog sadržaja, poznat i po ribolovu i održavanju raznih takmičenja na regionalnom i međunarodnom nivou.

Tako su ribolovcima na raspolaganju dva veštačka jezera na Drini i reci Rzav. Uzvodno od višegradske ćuprije, nalazi se i ribarska staza koja je duga oko dva kilometra, a mnogi ribolovci pecanje i uživanje u čarima ove opuštajuće sportske discipline, pronalaze i na samim čamcima usidrenim na sredini reke.

Duga tradicija spremanja riblje čorbe

Zbog toga  je odlučeno da Turistička organizacija Višegrad, kao jednu od tradicionalnih manifestacija za vreme letnjih meseci, organizuje i Drinski kotlić, takmičenje u spremanju najukusnije riblje čorbe.

Cilj ove manifestacije je promocija potencijala koji ima ova neukrotiva reka, ali i gastronomska ponuda lepog starog grada Višegrada.

Drinski kotlić je ovih dana po osmi put održan na platou pored ćuprije na Drini, gde je učešće u ovoj septembarskoj manifestaciji uzelo 15 ekipa sa teritorije Srbije i Republike Srpske, odnosno gradovi Užice, Vrnjačka Banja i Višegrad.

Prvenstvena svrha takmičenja druženje je i dobra zabava

Pobednik ovog gastro takmičenja, čija je svrha prvenstveno druženje, dobra zabava i sklapanje novih prijateljstava, je ekipa višegradske kafane "Anika", drugo mesto pripalo je jedinoj ženskoj ekipi "Lavice" iz Višegrada dok su treću poziciju zauzeli momci iz pivnice "Kamengrad" koji su po prvi put uzeli učešće u ovoj manifestaciji.

Ranka Kuzman, kapiten ekipe "Lavice" objašnjava da učestvuju u ovom takmičenju od njenog osnivanja i da su jednom zauzele i prvo mesto.

Lavice - jedina ženska ekipa

"Istu riblju čorbu spremamo već jedanaest godina. Imamo jedan tajni začin koji stavljamo i koji nikada nismo otkrili. Kao jedina ženska ekipa, borimo se lavovski pa otud i ime našeg tima", kroz smeh dodaje ova simpatična kuvarica.

Za ekipu iz Užica, koja je ove godine uzela učešće po treći put, ovo je fantastična manifestacija koja dolazi zbog ljubavi prema Drini i Višegradu, ali i zbog održavanja  prijateljstva i pobratimskih odnosa  koje ova dva grada imaju.

"Momci u plavom" takmičari su iz policijske stanice Višegrad koji su želeli da svojim učešćem pomognu u afirmaciji turističke ponude ovog grada.

"Nismo neki kulinari. Nije važno pobediti već učestvovati, družiti se uz muziku i pesmu i imati još jedno iskustvo na ovom području", rekao je jedan od članova grupe" momaka u plavom", Dragoslav Marković.

Sa donje terase hotela "Višegrad", preko mosta na Drini, širio se opojan i očaravajući miris

Strastveni sportski ribolovci iz Nove Varoši, koji više puta u toku godine dolaze u Višegrad na nekoliko dana kako bi uživali u ribolovu, došli su i na ovaj događaj da pokažu svoje sposobnosti i umeće pred drugim ribarima, ali i  publikom.

Čorba se krčkala uz pesmu i muziku

"Već pet godina dolazimo na ovu manifestaciju. Družimo se, pevamo i razmenjujemo iskustva ne samo ovim povodom već kad god nam se za to ukaže prilika. Višegradska opština sarađuje sa našom na mnogo manifestaciju pa smo tako i mi tu da i ovu podržimo",  izjavio je predsednik ekipe iz Nove Varoši, Jurica Terzić.

U svih 15 kotlića, kao osnova mogli su da se vide luk i šargarepa. Kasnije je dodavano više vrsta ribe koju je opština Višegrad obezbedila za sve ekipe koje učestvuju i na kraju začini i bilje koje su dali posebnu aromu ovoj izuzetno zdravoj čorbi.

Sa donje terase hotela "Višegrad", preko mosta na Drini, širio se opojan i očaravajući miris koji je pozivao sve gurmane, ljubitelje ribljih specijaliteta, ali i prolaznike da se pridruže ovom druženju i uz degustaciju, pesmu i igru ispune i ovaj vikend u Višegradu.


Foto prilog


Tagovi

Drinski kotlić Riblja čorba Višegrad Turistička manifestacija Ribolov Ribolovačka takmičenja


Autorka

Marijana Simanić

Više [+]

Marijana Simanić je diplomirani ekonomista za marketing i trgovinu. Ljubitelj je prirode i zdravog načina života. Bavi se novinarstvom, snimanjem i televizijskom montažom. Fotografija je njen hobi.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako nam se polako bliži proleće i porast temperature, uskoro možemo očekivati plodonosna tela različitih vrsta gljiva. Iako su neke vezane za određeno doba godine, druge se mogu naći čim padne prva kiša. Da li ste znali da se neke vrste gl... Više [+]