Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bregzit
  • 11.01.2021. 18:00

Bregzit: Zbog dodatne birokratije kamioni s ribom i morskim plodovima "zapeli" na carini

Kamioni s pošiljkama satima pa čak i ceo dan stoje na carini u Bulonju što uzrokuje velike probleme kad je reč o jako osetljivoj i nadasve pokvarljivoj robi kao što su riba i morski plodovi.

Foto: Depositphotos/lunamarina
  • 250
  • 187
  • 0

Brojni škotski ribari obustavili su izvoz svoje robe u Evropsku uniju nakon što je isporuka produžena za nekoliko dana zbog dodatne birokratije kao posledice Bregzita pa tako povećala troškove za stotinu funti po pošiljci, navodi Reuters.

Podsetimo, od 1. januara trgovina Velike Britanije (u čijem je sastavu i Škotska), s Evropskom unijom regulisana je sporazumom o slobodnoj trgovini. Ali, iako ne postoje carine i kvote, preduzeća moraju da zadovolje brojne formalnosti na obe strane i prijaviti robu na carini, što uzrokuje probleme kad je reč o jako osetljivoj i nadasve pokvarljivoj robi kao što su riba i morski plodovi. 

Kupci odustaju - poslovanje neodrživo

Istovremeno, škotski ribari love velike količine škampa, jakobovih kapica, kamenica, jastoga i dagnji duž atlantske obale. Inače ih kamionima dopremaju do severne Francuske i potom dalje u Evropu. Zbog pogrešaka prilikom ispunjavanja dokumentacije, čitave pošiljke moraju da prolaze detaljne provere. Mnogi su kamioni sa morskim plodovima zbog toga po nekoliko sati, pa čak i ceo dan, zadržani na carini u Bulonju.

Iz njihove najveće prevozničke kompanije "DFDS" rekli su kako će zaustaviti isporuku barem do srede jer moraju rešiti tehničke probleme i zaostatak robe.

"Ovaj potez za nas je dodatni udarac", upozorili su ribari dodajući da bi njihovo poslovanje moglo postati neodrživo nakon uvođenja zdravstvenih certifikata, carinskih deklaracija i druge papirologije.

Santiago Buesa iz "SB Fish"-a, kompanije s gotovo 30-godišnjim iskustvom u ribarenju, rekao je da su nove trgovinske prepreke od početka godine paralizovale njegovu flotu od 15 brodova, što pogađa oko 50 porodica.

"Naši kupci odustaju. Mi prodajemo sveže proizvode i oni ih očekuju takve, a ne par dana i više nakon što su ulovljeni. Ovo je katastrofa”, naglasio je.

Ugrožena i proizvodnja sira

Osim u ribarstvu, dodatna papirologija otežala je izvoz i britanskim proizvođačima sira koji izvoze svoje proizvode u zemlje EU.

"Kasno smo obavešteni o svemu i nismo se stigli pripremiti", kaže za politico.eu direktor kompanije "Cheddar Lye Cross Farm" Ben Hutčins i dodaje kako su i njegovi kamioni zaustavljeni na granici što je značajno povećalo troškove.

"Da je dogovor sklopljen ranije, a ne za Badnje veče, do ovoga svega ne bi došlo. Pandemija je takođe dodatno otežala situaciju", ističe.

Iako je zahvalan što više nema carina, zabrinut je zbog novih papira. Prema novim pravilima, sada veterinar treba da potpiše EU izvoznu zdravstvenu potvrdu za svaku pošiljku, a postoje i novi dokumenti i zahtevi za ekološke proizvode.

Poraz za škotske poljoprivrednike: Nakon Bregzita zabranjen izvoz semenskog krompira u EU

"Više od 91 odsto proizvođača mlečnih proizvoda izvozi u Uniju. Sve ovo nam predstavlja dodatne troškove na koje nismo računali i sigurno će uticati na naše kupce i maržu“, napominje Ben.


Tagovi

Bregzit Škotski ribari Obustavljen izvoz Papirologija Proizvodnja sira


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U jednoj predškolskoj ustanovi u Knjaževcu