• Riblje kvote

Da li će Španija povećati kvote za izlov?

Španija namerava od Evropske komisije tražiti povećanje ribarskih kvota za izlov u 2016.

Foto: pixabay.com
  • 114
  • 8
  • 0

Španija namerava od Evropske komisije tražiti povećanje ribarskih kvota za izlov u 2016. godini. Ta zemlja, kakao tvrde u Ministarstvu poljoprivrede, ima stabilan ribarski fond, a zahtev će svakako morati podupreti naučnim i stručnim argumentima, prenosi EurActiv.

EU će odlučiti o maksimalnoj količini dozvoljenoj za lov, a Španija će zatražiti da ne bude drastičnog smanjenja njihove ribolovne kvote, kao i povećanje sveukupno dozvoljenog ulova vrsta kojih ima dovoljno u morskom ekosistemu.

Smanjenje ribljeg fonda tek od 2016.?

Objašnjavaju kako oslića, patarače oštronoske izrazito popularne u toj zemlji te grdobine, ne nedostaje, posebno u Biskajskom zalivu. Ipak, s druge strane, stanje ribljeg fonda u Iberijskim vodama blizu Galicije i Kadiskog zaliva je komplikovanije.

Španija namerava tražiti od EU da oporavak ribljeg fonda i maksimalne održivosti dođu na red tek od 2016. jer bi svako dalje smanjenje kvota za izlov značilo ozbiljan udarac ribarima i socioekonomskoj situaciji u zemlji, smatra Andres Hermida, glavni sekretar za ribarstvo.

Evropska komisija predložila je redukciju u izlovu grdobine za 19.2% i smanjenje izlova patarače za 26.4% na obalama Kantabrije i severozapada. Što se tiče iberijskog oslića, predlaže se drastično smanjenje izlova od 62%.

Španci takođe smatraju kako su populacije inćuna i norveških jastoga dovoljno stabilne za povećanje kvota.

Foto: pixabay.com


Tagovi

EU Španija Andrés Hermida Izlov ribe Riblje kvote


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB