Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izlov ribe
  • 24.12.2019. 08:00

EU napreduje u održivosti ribolova? Ekolozi se ne slažu

Evropljani konzumiraju daleko više ribe od onog što može da se ulovi ili uzgoji u domaćim vodama, a dogovorene su nove kvote za izlov ribe 2020., ipak ekolozi oštro osporavaju tvrdnju da će novim kvotama napredovati održiv ribolov.

Foto: Pixabay/di Kerstin Riemer
  • 175
  • 13
  • 0

U Veću Evropske unije smatraju da su učinili više napretka u osiguranju održivog ribolova u svojim vodama, a kada je reč o dogovorenim kvotama izlova ribe za sledeću godinu. Ipak, ekolozi oštro demantuju tu tvrdnju, navodi apnews.

Komesar EU za ribarstvo Virginijus Sinkevicius nakon dvodnevnih pregovora izjavio je: "Gotovo 100% izlova za potrebe EU iz Atlanskog okeana i Severnog mora treba da dođe iz održivih izvora, a flota država članica EU loviće ribu na nivou koji neće ometati obnavljanje zaliha“.

Nakon što je prekomerni izlov bio prisutan u obe regije godinama, EU tvrdi da će 2020. doneti novu eru u ribarstvu.

Interes ribarske industrije ispred održivosti voda?

Međutim, ekološke organizacije ne slažu se sa tom tvrdnjom. Kažu da su države članice EU ponovo stavile interese svoje ribarske industrije ispred održivosti i zdravlja svojih voda. Neke su kvote, na primer za bakalar smanjene, ali bi kvota za nekoliko drugih vrsta mogla da se poveća.

"Limiti izlova sa kojima su se odgovorna lica složila, sugerišu da je napredak u zaustavljanju prekomernog ribolova zapravo stao ili je čak situacija obrnuta, što je razočaravajuće. Prekomeran izlov trebao je da bude stvar prošlosti", izjavio je Endrju Klejton, upravnik dobrotvorne fondacije Trusts.

Podsetimo, Evropljani konzumiraju daleko više ribe od onog što može da se ulovi ili uzgoji u domaćim vodama. Više od polovine godišnje potražnje dolazi iz inostranstva, od čega je polovina iz zemalja u razvoju.

Evropa ostaje bez ribe?

U proseku, svaki evropski građanin godišnje konzumira 22,7 kilograma ribe.


Tagovi

Ribolov Kvote Ekologija Ribarstvo Prekomerni izlov


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.