Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Riblji fond
  • 10.07.2019. 18:00

Evropa ostaje bez ribe?

Evropa je iskoristila sve domaće resurse ribe, i do kraja godine zavisi od uvoza proizvoda iz sektora ribarstva - podaci su najnovijeg izveštaja Svetskog fonda za prirodu (WWF).

Foto: Depositphotos/ASafaric
  • 203
  • 55
  • 0

Evropljani konzumiraju daleko više ribe od onog što se može uloviti ili uzgajiti u domaćim vodama. Više od polovine godišnje potražnje dolazi iz inostranstva, od čega je polovina iz zemalja u razvoju.

Evropa je iskoristila sve domaće resurse ribe i do kraja godine zavisi od uvoza proizvoda iz sektora ribarstva - podaci su najnovijeg izveštaja Svetskog fonda za prirodu (WWF).

Samo četiri zemlje imaju dovoljno ribe

U proseku, svaki evropski građanin godišnje konzumira 22,7 kg ribe. Najveće stope potrošnje u Evropskoj uniji imaju Portugal (55,3 kg), Španija (46,2 kg), Litvanija (44,7 kg), Francuska (34,4 kg) i Švedska (33,2 kg).

Velika većina evropskih zemalja mora uvoziti ribu kako bi održale nivo potrošnje. U zemljama s najvećom zavisnošću od uvoza proizvoda iz ribarstva Dan zavisnosti od ribe dolazi ranije, a primeri takvih zemalja su Austrija (17. januara), Slovenija (15. februara), Slovačka (18. februara), Rumunija (29. februara), Belgija (22. februara), Italija (6. aprila), Portugal (5. maja), Nemačka (4. maja), Španija (26. maja) i mnoge druge zemlje.

Zabrinjavajući rezultati 

Iako su se neki riblji fondovi stabilizovani zahvaljujući akcijama preduzetim u kontekstu zajedničke ribarstvene politike i dalje je samostalnost Evrope premala, a prekomerni izlov prevelik. Prema rezultatima Evropske komisije, 41% procenjenih ribljih fondova je prepolovljeno, što dostiže čak 88% ako posmatramo samo Sredozemno more. Osim toga, prekomerni izlov znatno pogađa zemlje u razvoju te preti opstanku 800 miliona ljudi.

Saveti za potrošače 

WWF savetuje potrošače da bez obzira na to da li kupujete domaće ili uvezene proizvode iz ribarstva, uvek birajte održive izvore. "Na taj način ćete pomoći morima i okeanima te omogućiti oporavak ribljih fonodva. Takođe, olakšaćete živote ljudima širom sveta koji zavise od ribe kao izvoru hrane i prihoda", poručuje Danijel Kanski, stručnjak za ribarstvo i predstavnik morskog programa u WWF Adriji.


Tagovi

Riblji fond Potrošnja ribe Saveti Prosek


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]