Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ribarski propisi
  • 20.05.2015. 19:00

EU traži hitno zaustavljanje pada fonda brancina

Hitno mora da se zaustavi pad fonda brancina u Keltskom, Irskom i Severnom moru.

Foto: depositphotos.com
  • 91
  • 5
  • 0

Evropska komisija danas je najavila još jedan predlog koji za cilj ima zaustaviti pad fonda brancina u Keltskom, Irskom i Severnom moru te Kanalu.

Predlog Evropske komisije je treći u nizu predloga na ovu temu ove godine. Upućen je Savetu ministara ribarstva i omogućiće ministrima da odluče o ograničenju ulova pojedinim ribolovnim alatima u svrhu zaštite brancina. Ovaj će predlog takođe omogućiti širu zabranu, koja se trenutno primenjuje na irskim ribarskim brodovima, na sve države članice, čiji su brodovi u susednim vodama Irske.

Ulov ove vrste mora se drastično smanjiti

Brancin ima visoku vrednost i kultna je vrsta za rekreativne i komercijalne ribare pa je potrebno hitno reagovati po pitanju zaustavljanja pada fonda, kako bi se dugoročno zaštitila radna mesta i egzistencija. Ukoliko EU sada ne bi reagovala odlučno, došlo bi do povećanja rizika većih i dugoročnih gubitaka ovog vrednog ribljeg fonda. Nakon ustanovljene smanjene reprodukcije i povećanog ribarskog pritiska, jasno je da se izlov ove vrste mora drastično smanjiti.

Prethodno je Komisija provodila kratkoročnu zabranu koćarenja u dubokim morima, koja je trajala do 30. aprila, sprečavajući izlov ove vrste tokom mresta. Prethodna izmena propisa o ribolovnim mogućnostima već je uključivala ograničenje od tri riblje vreće za ribolovce rekreativce. Ovaj najnoviji predlog predviđa maksimalni ulov mesečno, ograničavajući ciljani izlov ovog kritičnog fonda, ali ipak dopuštajući slučajne i pojedinačne ulove.

Irska je 1990- ih uvela zabranu komercijalnog ribolova za brodove pod njenom zastavom. Ovim se predlogom predlaže proširenje te zabrane na druge države članice, Irske susede, 12 nm van Velike Britanije. Na Savetu ministara je sada da donese odluku o predlogu Komisije.

Foto: depositphotos.com; victoo79


Tagovi

Evropska komisija Velika Britanija Zabrana Izlov Gubici Riblji fond Savet ministara Brancin Ribarski brodovi Kratkoročna zabrana Koćarenje Izmena propisa Keltsko more Severno more Irsko more Ograničenje ulova