Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Deficit u ribarstvu
  • 17.07.2015. 13:00

Francuska uvozi sve više ribe

Smanjenje domaćeg ulova i promene potrošačkih navika u Francuskoj su dovele do povećanja uvoza ribe.

Foto: depositphotos.com
  • 142
  • 5
  • 0

Francuska, kao druga najveća globalna pomorska sila, poslednjih godina uvozi sve više ribe, usled promene potrošačkih navika, ali i smanjenja domaćeg ulova.

Francuska, koja zahvata samo 0,43 odsto svetskog kopna, poseduje 11 miliona kvadratnih kilometara morske površine, odmah posle SAD-a, koji ima 300 hiljada kvadratnih kilometara više, piše francuski list Tribin.

Uprkos ovim činjenicama, i suprotno većini drugih poljoprivrednih sektora u kojima Francuska ostvaruje suficit u razmeni s inostranstvom, trgovinski bilans u domenu ribarstva i akvakulture pokazuje deficit, i to od 3,6 milijardi evra u 2014, prema podacima statističkog instituta INSEE.

Francuzi jedu sve manje domaće ribe

U odnosu na 2004. godinu, kada je iznosio 2,2 milijarde evra, deficit u ovoj oblasti produbljen je čak 63 odsto. List dalje navodi da je Francuska s potrošnjom od 35 kilograma ribe po stanovniku najveći evropski potrošač (prosek za kontinent iznosi 23 kilograma), što, kako se navodi, upućuje na to da Francuzi sve manje jedu domaće ribe.

Kao razlog za orijentaciju ka uvoznim proizvodima, navodi se promena u potrošačkim navikama i sve veća potražnja za lososom, tunom i škampima, u čijoj globalnoj proizvodnji Francuska ima minorni udeo. Istovremeno, ove tri vrste čine polovinu ukupnog francuskog uvoza ribe. Drugi razlog pada potrošnje domaće ribe jeste smanjenje aktivnosti u oblasti ribarstva. Kako se navodi, Francuska je 1995. godine posedovala 6.593 ribarska čamca, dok je njihov broj u 2013. pao na 4.537.

Prema zvaničnim podacima, sektor ribarstva u Francuskoj zapošljava oko 21 hiljadu ljudi.

Foto: depositphotos.com; asayenkaa


Izvori

Tanjug


Tagovi

Francuska Uvoz ribe Domaća riba Pomorska sila Smanjenje ulova Ribarstvo Akvakultura Losos Škampi Tuna

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sadnice ribizle spremne za sadnju.