Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bućka
  • 20.08.2018. 14:00

Gotovo 156 kilograma ulova na Zlatnoj bućki Đerdapa

Bućka je najatraktivniji način ribolova. Zahteva dobro uigran tim, spretne ribolovce, koji su vični upravljanju čamcem, a pritom i poznaju reku i podvodno rastinje.

Foto: Novosti / Miroslav Jovanović
  • 383
  • 30
  • 0

Tradicionalna manifestacija Zlatna bućka Đerdapa, koja se po 35. put održala u Tekiji, bila je bogata ulovom teškim 155, 8 kilograma. Ukupno 27 dvočlanih posada zaplovilo je Dunavom, a bez ulova se vratilo 16 čamaca. Preostalih 11 na merenje su doneli 44 soma.

Pobednici ulovili somove ukupne težine 39,7 kilograma

Najbolji su bili Branislav Stanković iz Šapca i Petar Peca Jonović iz Tekije, koji su za dva dana na potezu od Trajanove table do Hajdučke vodenice ulovili osam somova teških ukupno 39,7 kilograma. "Đerdapsku bućku izdvaja ova lepota ovde, Dunav kao more, divni ljudi. Ja uvek dođem pet, šest dana ranije, družim se i uživam", rekao je za Novosti Stanković, koji je ovde po 16. put.

Oni su ulovili i kapitalca od 12 kilograma, ali nisu bili najbolji. Najvećeg i najtežeg soma od 13,5 kilograma, dugačkog 111 centimetara, ulovili su Branislav Petrović iz Velike Vrbice i Dejan Jonović iz Tekije, koji živi u Beogradu.

Na drugo mesto su se plasirani Ištvan Bata iz Martonoša i Žarko Čekerdžin sa Pala. Oni su upecali sedam somova, težine od 16, 7 kilograma.  Goran i Zoran Milivojević iz Kladova našli su se na trećem mestu sa ulovom od šest somova i 14, 8 kilograma.

Najteži som uhvaćen ove godine na bućku ima preko 16 kilograma

Nekada je bilo i preko 1.000 kilograma ulova

Bućka je najatraktivniji način ribolova. Zahteva dobro uigran tim, spretne ribolovce, koji su vični upravljanju čamcem, a pritom i poznaju reku i podvodno rastinje. Član žirija Zoran Dinulović, desetostruki prvak Zlatne bućke, rekao je da je ranijih godina svaki čamac donosio po 50 - 60 kilograma ribe, odnosno preko 1.000 kilograma ukupno, a da je sada čak 10 puta manje nego nekad. 

Naravno, uz ribolov ide i kuvanje riblje čorbe, pa je organizovano kuvanje. Organizovano je i takmičenju dece u pecanju ribe udicom na plovak. Koliko je sve ovo bitno za turizam, prepoznala je i Opština Kladovo, koja je podržala organizaciju, kao i Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu.


Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Bućka Som Đerdap Tekija Zlatna bućka Đerdapa 2018 Branislav Stanković Petar Peca Jonović


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U ovoj bačvi nekada se čuvalo vino, a sada služi za ukras.