Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Reka Mura
  • 08.09.2017. 20:00

Hidroelektrana ugrožava dunavsku jesetru

Mura je reka u kojoj živi najviše vrsta riba u Sloveniji, kao i retka dunavska jesetra, a gradnjom hidroelektrana bi bile u opasnosti i druge ugrožene vrste.

Foto: Kletr / Bigstock
  • 542
  • 43
  • 0

Slovenija planira da izgradi osam hidroelektrana na više od 50 kilometara izuzetno vrednih rečnih staništa Mure. Zainteresovane strane, na čelu sa WWF Adria, pokrenule su međunarodnu peticiju za očuvanje ove reke.

Mura je dom ugroženih vrsta

Arno Mohl iz WWF-a kaže da je ovaj projekat pokretač za izgradnju sledećih sedam brana: "Mura je dom ugroženih vrsta kao što su orao štekavac, crna roda i vidra. To je reka u kojoj živi najviše vrsta riba u Sloveniji , a ovde se nalaze i retke vrste, kao što je dunavska jesetra".

Udruženja upozoravaju da plan izgradnje brana krši nacionalno i evropsko zakonodavstvo. Hidroelektrana Hrastje-Mota bi bila prva hidroelektrana ovog tipa izgrađena na području "Natura 2000" i postavila bi grozan presedan, koji bi mogli da slede i na drugim vrednim rekama u celoj Evropi. Jedinstvene prirodne reke, poput Mure u Sloveniji, postale su retkost u Evropi i trebalo bi da budu zaštićene za buduće generacije, smatraju udruženja.

Sprečavanje migracije ugroženih vrsta riba

Izgradnja HE Hrastje-Mota imala bi nepovratne negativne efekte na austrijske, hrvatske i mađarske delove reke Mure, koji su takođe pod zaštitom mreže "Natura 2000". Brana bi zaustavila slobodni protok reke i sprečila migracije ugroženih vrsta riba. Zbog produbljivanja rečnog korita isušiće se poplavne šume, rukavci i poljoprivredne površine, a zbog gubitka prirodnih područja, koja zadržavaju velike vode, povećaće se mogućnost poplava u nizvodnim zajednicama.

Foto: Kletr / Bigstock


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P