Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Invazivna vrsta
  • 09.09.2016. 18:00

Invazivna vrsta u Jadranu - evolucija unazad?

Pojava invazivne vrste u Jadranu! Zbog prevelikog izlova ribe stvara se prostor za vrste koje su ranije evoluciono bile brojnije u moru.

  • 1.067
  • 110
  • 0

Pojava invazivne vrste u severnom delu Jadrana uzburkala je ribarsku i stručnu javnost. Reč je o morskom predatoru, koji liči na meduzu, to jest rebrašu Mnemiopsis leidyi. Razlog za zabrinutost je to što je ova vrsta poznata po dosadašnjim razornim učincima u staništima gde inače nije odomaćena vrsta. Ovaj rebraš je na zao glas stigao jer je '80-tih godina, prošlog veka, uništio čitave populacije ribljih vrsta u Crnom moru.

Opasna invazivna vrsta u Jadranu

Mnemiopsis leidyi nije autohtona vrsta u Jadranskom moru, ali je u severnom Jadranu, preciznije u Tršćanskom zalivu, primećen još 2005. godine, zajedno s drugom "divljom" vrstom Beroe ovata. Budući da je Mnemiopsis poznat kao vrsta s visokim invazivnim potencijalom, koja je krajem prošlog veka, nakon slučajnog unošenja u Crno more pomoću balastne vode kojom su punjeni prekookeanski brodovi, izazvala dramatične promene na svim nivoima lanca ishrane, a samim tim i u ribarstvu, razumljivo je da pojava ove vrste izaziva zabrinutost, izjavila je za "Slobodnu Dalmaciju" Olja Viđak s Instituta za okeanografiju i ribarstvo koji se nalazi u Splitu.

Jadran broji sate unazad

Autohtona područja ove vrste su obale Severne i Južne Amerike. Rebraš se hrani isključivo zooplanktonskim organizmima, uključujući i planktonske stadijume riba (jaja i larve), pa je moguć njegov uticaj na riblji fond ukoliko se previše razmnoži. To može da ima razorne posledice po čitav ekosistem. U područjima gde je ova vrsta odomaćena, biološku ravnotežu održavaju drugi rebraši kojih u Jadranu nema. Upravo zbog toga stručnjaci budno prate što se događa u moru jer bi štete mogle da budu nezamislive.

Deo stručne javnosti smatra da je pojava te invazivne vrste i njen intenzivniji rast povezan sa povećanim ribolovnim naporima u moru. Ukratko rečeno, zbog prevelikog izlova ribe stvara se prostor za vrste koje su ranije evoluciono bile brojnije u moru. Ili još jednostavnije rečeno Jadran broji sate unazad.


Tagovi

Ribarstvo Riba Jadran Jadransko more Meduza Crno more


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina. Prati aktuelna dešavanja u poljoprivredi, a najviše ga interesuju teme vezane za pčelarstvo, ribarstvo i maslinarstvo.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta