Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bogatić - Mačva
  • 02.12.2017. 18:30

Izradom varalica popunjava kućni budžet

Goran Matić, ribolovac iz Bogatića, za razliku od većine drugih kolega, varalice ne kupuje, nego ih sam pravi od starih limova. Kako kaže, pokreće ga ribolovačka strast, pa svaki slobodan trenutak provodi na Drini i Savi, a želja mu je da uskoro napravi veliku varalicu za lov soma.

Foto: Tim Johnston / Flickr
  • 652
  • 16
  • 0

Ribolovac, Goran Matić, iz Bogatića, za razliku većine drugih pecaroša, već nekoliko decenija ne kupuje ribolovačke varalice nego ih sam pravi od starih limova. Za izradu jedinstvene varalice, što podrazumeva iscrtavanje šablona na limu, sečenje, grubu obradu i na kraju graviranje, Matiću treba oko 2,5 sata.

I alat se ručno pravi

Kako prenosi RTS, Goran je prvu varalicu izradio tokom '90-ih i to od delova starog ventilatora, jer nije imao gde da kupi taj izuzetno važan ribolovački pribor. Matić napominje da mu je tada za pravljenje varalice trebalo mnogo vremena i truda, jer nije bilo odgovarajućeg materijala i alata, a kako tvrdi alata nema ni danas pa se on snalazi na razne načine, jer na tržištu nema da se kupi fabrički izrađen alat, nego ga je on namenski i ručno pravio za "noru".

Varalice pogodne za lov svih vrsta grabljivica

Goran je skoro dve godine usavršavao izradu i izgled varalice, koja je postala poznata među ljubiteljima tog sporta. Prema Matićevim rečima, njom se mogu loviti gotovo sve vrste riba grabljivica: štuka, smuđ, bucov, bandar. Od drugih se njegova varalica razlikuje i po tome što radi u samom propadanju u vodu.

U planu izrada velike varalice za lov soma

O Goranu Matiću, strastvenom ribolovcu iz Mačve, koji ručno izrađuje varalice, pisao je i kanadski portal, koji okuplja zanatlije iz celog sveta. Međutim, on se zbog toga nije uobrazio, već za sebe kaže da je ribolovačka strast ono što ga pokreće, pa svaki slobodan trenutak provodi na vodi i u prirodi. On pokraj Drine i Save, godišnje provede više od 200 dana. Materijala za pravljenje varalica, kako tvrdi, ima dovoljno, a želja mu je da uskoro izradi i jednu veliku varalicu kojom će loviti isključivo soma.

Foto: Tim Johnston / Flickr


Izvori

RTS


Tagovi

Ribolov Sportski ribolov Goran Matić Bogatić Takmičenje Sava Drina Srbija Agroklub Varalice Riba Ribolovni turizam Varaličarstvo Izrada varalica


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)