Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • IUCN
  • 29.07.2022. 13:30

Jesetrama preti izumiranje - kečiga je kritično ugrožena

Nova IUCN-ova procena označava gotovo dve trećine jesetri kao kritično ugrožene, što ih svrstava u najugroženiju grupu vrsta na svetu.

Foto: WWF-Bulgaria
  • 358
  • 69
  • 0

Međunarodno udruženje za očuvanje prirode i prirodnih bogatstava (IUCN) objavilo je prvu sveobuhvatnu procenu rizika od izumiranja vrsta na svetskom nivou u poslednjih 13 godina. Nažalost, rezultati nisu dobri.

Njom potvrđuju da je svih 26 preostalih vrsta jesetri i veslokljunki ugroženo. Na njihovoj Crvenoj listi ugroženih vrsta gotovo dve trećine sada je označeno kao kritično ugroženo, dok je službeno proglašeno regionalno izumiranje jesetarske vrste sima (poznate kao kečiga) u Dunavu, kineske veslokljunke i nestanak dve jesetre tipične za reku Jangtze.

"Vrste koje su nadživele dinosaure sada izumiru zbog nas ljudi, koji u poređenju s njima postojimo tek trenutak u vremenu. To govori nešto o čovečanstvu", napomenula je iz WWF Adrije Iva Svilar. Kako kaže, i dalje imamo izbor -  možemo očuvati slobodne i zdrave reke koje hrane i održavaju zajednice širom sveta ili se pridržavati dosadašnjih loših praksi koje nam ih ostavljaju prazne.

Vodeći uzrok - krivolov

Krivolov jesetre zbog nezakonite trgovine kavijarom i njihovim mesom iz divljeg ulova jedan je od vodećih uzroka njihove ugroženosti. Prošle godine je svetska organizacija za zaštitu prirode WWF otkrila da se trećina kavijara i mesnih proizvoda u Donjem Podunavlju prodaje ilegalno. Dodatne pretnje jesetrama su brane hidroelektrana koje blokiraju njihove migracijske rute, neodrživa eksploatacija peska i šljunka koje uništava njihova mrestilišta i gubitak staništa.

Jesetra (Foto: WWF Austria/ Hannes Greber)

IUCN-ova procena ističe hitnu potrebu za ambicioznim globalnim okvirom za prirodu koji vlade trebaju dogovoriti na UN-ovoj Konferenciji o biološkoj raznolikosti (COP15) u Montrealu kasnije ove godine. Novi sporazum mora da stavi prioritet na slatkovodne vrste i ekosisteme, koji su se do sada uvek zanemarivali iako su najugroženiji.

"Neuspešno očuvanje jesetarskih vrsta pokazatelj je neuspeha vlada širom sveta da upravljaju rekama na održiv način i ispune svoje obveze kako bi zaustavile globalni gubitak prirode i očuvale jedinstvene vrste kao što su jesetre", rekao je predsednik IUCN-ove grupe stručnjaka za jesetre Arne Ludvig.

Kečiga je najmanja slatkovodna vrsta

Evropske vlade su dogovorile ambiciozne politike kojima bi zaštitile jesetarske vrste kao deo Paneuropskog akcijskog plana za jesetre. Uprkos tome, njihov status nastavlja se pogoršavati širom kontinenta.

Sedam od ukupno osam evropskih vrsta je već klasifikovano kao kritično ugrožene, a sada je i kečiga, najmanja slatkovodna vrsta reklasifikovana iz osetljive u ugroženu vrstu.

"Nestanak sima iz Dunava pokazuje da je potrebno učinkovitije sprovođenje Paneuropskog plana za jesetre, uključujući mere koje osiguravaju i uzvodne i nizvodne migracije", poručuje Svilar.

Ako vlade i institucije širom Evrope ne preduzmu mere za obnovu rečne povezanosti i obnovu staništa jesetri u važnim rekama, to će značiti izumiranje velikog broja njihovih vrsta, upozorila je.

Uprkos zabrinjavajućim rezultatima ove procene, ona ukazuje i na neke pozitivne trendove. Posle 30 godina poribljavanja, jadranska jesetra, vrsta za koju se smatralo da je izumrla u divljini, pronađena je u Italiji. Takođe, dugoročni napori u Severnoj Americi pomogli su stabilizovati i povećati neke tamošnje populacije jesetri, uključujući belu jesetru u reci Fraser.


Tagovi

IUCN Jesetre Kečige Ugrožene vrste WWF Adria


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]