Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita ribljeg fonda
  • 13.08.2016. 13:00

Krivolov i dalje veliki problem u Srbiji

Iako je to zakonska obaveza, dozvole za pecanje nemaju baš svi ribolovci koji se pojavlju na srpskim rekama. Razlog je često nedostatak novca, ali i ovdašnji mentalitet.

Foto: pixabay.com, andreas
  • 1.235
  • 49
  • 0

Prirodna, vodena bogatstva, u koje spadaju reke i jezera sa njihovim ribljim fondom, ljudi često ne cene dovoljno. Uz stalni problem zagađenja, koji za posledicu ima uništavanje vodenih organizama, krivolov i prekomeran izlov ribe mogu da imaju ozbiljne posledice, ne samo po ekosistem već i po nas same. Ribočuvari su zato svakodnevno na terenu kako bi što više sačuvali riblji fond za sadašnje, ali i buduće generacije.

Kada je reč o vrstama ribe, u Dunavu, najvećoj reci koja protiče kroz Srbiju, osim autohtonih ribljih vrsta, ima i alohtonih. "Tu su: som, šaran, štuka, smuđ, ali nema pastrmke i jesetre zbog brane izgrađene na ovoj evropskoj reci", objašnjava ribočuvar zaposlen u Javnom preduzeću „Srbijašume“ Nikola Paunesku.

Dozvole skupe našim pecarošima

Prema rečima našeg sagovornika, iako je to zakonska obaveza, dozvole za pecanje nemaju baš svi ribolovci koji se pojavlju na ovim obalama. Obično penzioneri i pojedinci koji to mogu sebi da priušte i kupuju dozvole, dok siromašniji građani pokušavaju da se provuku bez njih. "Razlog za to je cena, ali i ovdašnji mentalitet", objašnjava Paunesku. Postoje godišnje dozvole za pecanje koje koštaju 6.000 dinara, nedeljne za koje treba izdvojiti 2.000 i dnevne čija je cena 1.000 dinara. Ukoliko želi da peca, svako mora da poseduje odgovarajuću dozvolu bio pecaroš amater ili ribar profesionalac.

Krivolovci uvek korak ispred ribočuvara

Uz kontrolisanje dozvola pecarošima, ribočuvari uklanjaju bespravno postavljene mreže i naravno sprečavaju krivolov koji je i dalje ozbiljan problem na našim vodama jer krivolovci stalno pronalaze nove načine da dođu do plena, a jedan od njih je i lov strujom. S kakvim situacijama se svakodnevno suočavaju ribočuvarske službe u Srbiji, šta su glavni problemi i kako ih rešiti da bismo sačuvali naše ribarstvo pogledajte u video prilogu:

Foto: pixabay.com, andreas160578


Tagovi

Ribarstvo Ribolov Beograd Srbija Krivolov Ribočuvarske službe


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]