Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštićena oznaka
  • 26.09.2020. 18:00
  • Mađarska

Mađarska pastrmka dobila OZGP: Hladna voda daje čvrsto meso bez ukusa mulja

Hladna voda smanjuje apetit riba te zato one rastu sporije, meso im postaje čvršće, zbijenije i manje masno od proseka. Zahvaljujući stalnoj snabdevenošću svežom vodom sprečava se stvaranje ukusa mulja.

Foto: JumpStory (ilustracija)
  • 304
  • 24
  • 0

Evropska komisija odobrila je dodavanje mađarske pastrmke iz Silvašvarada (Szilvásváradi pisztráng) u registar Oznaka zaštićenog geografskog porekla (ZOI).

Reč je o rečnoj ribi sivozelenih leđa i zlatnožutih bokova s izraženim tamnim jarkocrvenim tačkama okruženim prstenima. Ima čvrsto meso, blage nijanse ružičaste boje. Nežnog je ukusa i to bez primesa mulja. Na dodir je čvrste teksture, bez masnih naslaga i iste konzistencije na celom preseku (od leđa do trbuha). Mišićno tkivo joj je tanje i ukusnije nego kod ostalih rečnih pastrmki.

Obitava i uzgaja se u dolini Salajka koja se nalazi u klisuri planine Bukk na 350 do 400 m nadmorske visine, na severu Mađarske. Voda za ribnjake dolazi iz reke Salajke, koja teče dolinom i obezbeđuje dovod bazenima. Izvire iz krša na visini od 800 m, gde prolazi kroz nekoliko prirodnih sistema filtriranja te stoga dolazi izuzetno čista i kvalitetna.

Hladna voda za bolje meso

Ribnjaci su smešteni neposredno uz izvore iz kojih dobivaju vodu. Udaljenost između njih, uključujući mrestilišta, iznosi oko 200 m što ih čini jedinom lokacijom u toj zemlji na kojoj između izvora i ribnjaka nema uzročnika zagađenja, naseljenih područja ili obradivih poljoprivrednih zemljišta.

Budući da je izvorska voda cele godine konstantno hladna i kratko putuje do sistema ribnjaka, temperatura vode u njima ne može da iznosi više od 15°C čak ni u letnoj sezoni uzgoja.

Na dodir je čvrste teksture, bez masnih naslaga (Foto: Evropska komisija)

Hladna voda smanjuje apetit riba te zato one rastu sporije, meso im postaje čvršće, zbijenije i manje masno od proseka. Zahvaljujući stalnoj snabdevenosti svežom vodom sprečava se stvaranje ukusa mulja.

Kako se hrani?

Tokom uzgoja daje im se uglavnom hrana za životinje koju čini riblje brašno bez hormona, hemikalija i antibiotika, uz dodatak ribljeg ulja i potrebnih vitamina i elemenata u tragovima, kao i ona iz organske proizvodnje, bez hemikalija i GMO-a.

Važan deo načina uzgoja je ostavljanje biljaka koje rastu uz obalu ribnjaka. One im obezbeđuju prirodne dodatke ishrani i to uglavnom insekte.

Stavlja se na tržište sveža, dužine od 40 do 45 cm i očišćene mase 400 do 500 grama.


Tagovi

Zaštićena oznaka geografskog porekla Mađarska pastrmka Pastrmka Evropska komisija


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.