Hladna voda smanjuje apetit riba te zato one rastu sporije, meso im postaje čvršće, zbijenije i manje masno od proseka. Zahvaljujući stalnoj snabdevenošću svežom vodom sprečava se stvaranje ukusa mulja.
Evropska komisija odobrila je dodavanje mađarske pastrmke iz Silvašvarada (Szilvásváradi pisztráng) u registar Oznaka zaštićenog geografskog porekla (ZOI).
Reč je o rečnoj ribi sivozelenih leđa i zlatnožutih bokova s izraženim tamnim jarkocrvenim tačkama okruženim prstenima. Ima čvrsto meso, blage nijanse ružičaste boje. Nežnog je ukusa i to bez primesa mulja. Na dodir je čvrste teksture, bez masnih naslaga i iste konzistencije na celom preseku (od leđa do trbuha). Mišićno tkivo joj je tanje i ukusnije nego kod ostalih rečnih pastrmki.
Obitava i uzgaja se u dolini Salajka koja se nalazi u klisuri planine Bukk na 350 do 400 m nadmorske visine, na severu Mađarske. Voda za ribnjake dolazi iz reke Salajke, koja teče dolinom i obezbeđuje dovod bazenima. Izvire iz krša na visini od 800 m, gde prolazi kroz nekoliko prirodnih sistema filtriranja te stoga dolazi izuzetno čista i kvalitetna.
Ribnjaci su smešteni neposredno uz izvore iz kojih dobivaju vodu. Udaljenost između njih, uključujući mrestilišta, iznosi oko 200 m što ih čini jedinom lokacijom u toj zemlji na kojoj između izvora i ribnjaka nema uzročnika zagađenja, naseljenih područja ili obradivih poljoprivrednih zemljišta.
Budući da je izvorska voda cele godine konstantno hladna i kratko putuje do sistema ribnjaka, temperatura vode u njima ne može da iznosi više od 15°C čak ni u letnoj sezoni uzgoja.
Hladna voda smanjuje apetit riba te zato one rastu sporije, meso im postaje čvršće, zbijenije i manje masno od proseka. Zahvaljujući stalnoj snabdevenosti svežom vodom sprečava se stvaranje ukusa mulja.
Tokom uzgoja daje im se uglavnom hrana za životinje koju čini riblje brašno bez hormona, hemikalija i antibiotika, uz dodatak ribljeg ulja i potrebnih vitamina i elemenata u tragovima, kao i ona iz organske proizvodnje, bez hemikalija i GMO-a.
Važan deo načina uzgoja je ostavljanje biljaka koje rastu uz obalu ribnjaka. One im obezbeđuju prirodne dodatke ishrani i to uglavnom insekte.
Stavlja se na tržište sveža, dužine od 40 do 45 cm i očišćene mase 400 do 500 grama.
Tagovi
Autorka