Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mediteranska sardina
  • 11.11.2021. 07:30

Mediteranske sardine "izgubile" i na dužini i na težini. Naučnici objasnili zašto

U proseku su se smanjile sa 15 na 11 centimetara, a prosečna težina pala im je sa 30 na 10 grama, što smanjuje njihovu komercijalnu vrednost.

Foto: Depositphotos/emress
  • 724
  • 123
  • 0

Francuski naučnici su rešili misteriju zašto su sardine na Mediteranu sve manje, odnosno gube oko dve trećine svoje telesne težine i žive kraće nego pre 20 godina.

Istraživanje francuskog Instituta za istraživanje mora (Ifremer) dokazalo je da se u deset godina ova vrsta riba u proseku smanjila sa 15 na 11 centimetara, a njena prosečna težina pala sa 30 na 10 grama, što smanjuje njihovu komercijalnu vrednost. Ove su ribe bitne karike u hranidbenom lancu okeana, ali i jedne od najčešće ulovljenih na svetu.

Svetom kruže brojne teorije poput toga da je porastao broj grabljivica koji se hrane njima, da je za to kriv prekomerni izlov, ali i razne epizootske bolesti. Ali, biolozi sa ovog instituta su otkrili da su sardine sve manje zbog proređenih mikroalgi, inače njihovog glavnog izvora hrane. I one su manje veličine i manje hranljive nego pre, istakli su naučnici.

Kraće i žive

Analizirali su podatke u Lionskom zalivu kako bi mogli objasniti pad kvaliteta planktona.

"Satelitske slike jasno pokazuju pad količine mikroalgi za 15 odsto sredinom 2000-ih. To je vreme kada smo počeli da opažamo i smanjenje veličine sardine", pojasnio je Žan - Mark Frometin, istraživač Ifremer-a.

Upravo to je uzrokovalo da sardine, ali i inćuni dobijaju manje energije iz hrane. Alge su se promenile zbog poremećaja u životnoj sredini, a iz francuskog instituta napominju da se smanjio unos hranljivih materija iz reke Rone. Takođe, temperatura mora je usled klimatskih promena porasla za pola stepena. 

Osim praćenja u prirodnoj sredini, naučnici su uspeli da izvedu i eksperiment u kontrolisanom okruženju. Testiranja na 450 sardina u akvarijumima potvrdila su pretpostavku da promena kod algi utiče na veličinu ribe.

Da ove poznate plave ribe žive sve kraće dokazuju podaci da u delu Mediterana kojeg su istraživali nije pronađena nijedna starija od dve godine.

Inače, ova sitna riba izuzetno je bogata belančevinama, omega-3 kiselinama kao i vitaminima B i D, zbog čega je smatraju "superhranom" za srce i mozak. 


Tagovi

Mediteranska sardina Veličina ribe Mikroalge Marc Frometin Ifremer Istraživanje Sardina


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U ovoj bačvi nekada se čuvalo vino, a sada služi za ukras.