Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Razvoj ribarstva
  • 09.12.2015. 12:30

Neophodna Strategija razvoja ribarstva Srbije

EU Fond za akvakulturu Srbiji će biti dostupan 2020. godine, do kada treba da se uskladi tržišna politika i metodologija zvanične statistike, unapredi rad inspekcija i reguliše državna pomoć ribnjacima povećanjem subvencija već za 2016.godinu.

Foto: depositphotos.com
  • 184
  • 7
  • 0

EU Fond za akvakulturu Srbiji će biti dostupan 2020. godine, do kada treba da se uskladi tržišna politika i metodologija zvanične statistike, unapredi rad inspekcija i reguliše državna pomoć ribnjacima povećanjem subvencija već za 2016.godinu, istaknuto je na sednici Grupacije za ribarstvo PKS.

Obezbediti provođenje EU standarda

O pregovaračkom procesu pridruživanja Srbije EU u vezi Poglavlja 13 koje se odnosi na ribarstvo, članove Grupacije upoznali su Tanja Miščević, šef Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Srbije Evropskoj Uniji i Danilo Golubović, državni sekretar Ministarstva za poljoprivredu i zaštitu životne sredine i predsednik Pregovaračke grupe 13.

Kako je istaknuto, nema previše pravila za ribarstvo jer Srbija nema more ali je neophodno izraditi Strategiju razvoja ribarstva Srbije. Pravne tekovine u Poglavlju 13 sadrže propise, koji ne zahtevaju prenošenje u nacionalno zakonodavstvo. Međutim, nacionalno zakonodavstvo mora da se prilagodi u određenim slučajevima kako bi se obezbedilo tačno sprovođenje EU standarda.

Upozoreno na probleme u ribnjačarstvu

Predsednik Grupacije za ribarstvo, Krum Anastasov, istakao je da su rinjaci Ečka, DTD ribarstvo i ribnjak Kapetanski rit iz Kanjiže dobili izvozne brojeve za izvoz ribe u EU. Na sednici koja je održana 7. decembra ukazano je na problem neslaganja prijavljenih površina pod ribnjacima i proizvodnje, ilegalni ribolov i trgovinu. Bilo je reči i odrugim teškoćama sa kojima se privrednici iz ove branše suočavaju u poslovanju kao što su otpis kamata i mirovanje poreskog duga, plaćanje vodnog doprinosa po tri osnova, sprovođenje postupka davanja u zakup poljoprivrednog zemljišta.

Foto: depositphotos.com; phb.cz


Tagovi

Ribarstvo Ribnjaci Tanja Miščević Danilo Golubović Strategija razvoja ribarstva Krum Antastasov Povećanje Subvencija Fond za akvakulturu

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u