Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ekološka katastrofa
  • 08.02.2017. 19:45

Nestalo Jablaničko jezero i dva miliona riba!

Jablaničko jezero je na nekim delovima bilo duboko i do 80 metara i u njemu je bilo više od 10 vrsta ribe. Od njega je sada ostalo samo korito kojim teče reka Neretva u kojem možda pliva poneka riba.

Foto: Print Screen / You Tube
  • 2.815
  • 304
  • 0

Jablaničko jezero u Bosni i Hercegovini potpunosti je nestalo, a s njim i celokupno riblje bogatstvo. Uzrok ekološke katastrofe je, kažu ribari, nenajavljeno ispuštanje vode na obližnjoj brani, što je uradila Elektroprivreda BiH.

"Konjic nema Jablaničko jezero. Nijedne jedine kapi. Udruženje sportskih ribolovaca Konjic nema Jablaničko jezero. Nema ni svu onu riblju populaciju koja mu pripada", rekao je ribar Ekrem Bukvić za Al Jazeera Balkans.

Ostalo samo korito kojim teče Neretva

Ribari kažu da je Elektroprivreda pustila vodu na brani uz jezero pre 40 dana bez ikakvog prethodnog obaveštenja. Članovi Udruženja sportskih ribolovaca upravljali su do sada sa 950 hektara vodene površine, ali sada pošto nema vode, nema ni dva miliona ribljih jedinki, a poribljavanje je trajalo decenijama.

"Mesec je februar, smuđ je već počeo da se mresti. On je trebao da položi ovde svoju ikru. Po mojim procenama i kolega s kojima sam razgovarao, da bi se ovo vratilo u prvobitno stanje treba da prođe 50 godina uz maksimalnu zaštitu i maksimalno poribljavanje i očuvanje naših bogatstava”, kaže ribar Mirsad Trešnjo.

Jablaničko jezero je na nekim delovima bilo duboko i do 80 metara i u njemu je bilo više od 10 vrsta ribe. Od njega je sada ostalo samo korito kojim teče reka Neretva i u kom možda pliva poneka riba.

Elektroprivreda negira odgovornost

Elektroprivreda Bosne i Hercegovine negirala je odgovornost za ekološku katastrofu na Jablaničkom jezeru. Kako su saopštili, periodi od septembra do kraja prošle godine, kao i januar 2017. godine, karakterišu se kao hidrološki izuzetno sušni periodi, što je imalo direktnog odraza na stanje prirodnih dotoka vode na slivu reke Neretve, kao i na stanje zaliha vode u akumulaciji Hidroelektrane Jablanica.

Foto: Print Screen / You Tube


Autorka

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednik je portala Agroklub i donosi najnovije vesti iz sveta poljoprivrede!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)