Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz ribe
  • 03.07.2015. 16:00

Norveška izvezla rekordnu količinu ribe

Norveška je zabeležila rekordan izvoz ribe u prvom polugodištu ove godine, čija vrednost iznosi čak 4,3 milijarde dolara.

Foto: depositphotos.com
  • 332
  • 3
  • 0

Norveška je u prvom polugodištu ove godine izvezla ribe za 34 milijarde kruna (4,3 milijarde dolara) što je rekordna vrednost od kada se vodi statistika.

Taj pokazatelj je za 1,5 milijardi kruna (190 miliona dolara) više nego u istom periodu 2014. godine, objavio je Norveški komitet za izvoz ribe, vladina organizacija pri ministarstvu trgovine, industrije i ribarstva.

Skoro dve trećine izvoza (21,9 milijardi kruna) čini semga (atlantski losos), za koju je tražnja povećana tri odsto od prvog polugodišta prošle godine. Najveći kupci norveške semge su Poljska, Francuska i Velika Britanija, prenosi Tas. Pri tome, 22 odsto je smanjen izvoz morske pastrmke, na 969 miliona kruna. Glavni kupci su Belorusija i Poljska.

Pored toga, postoji značajan rast tražnje svežeg i sušenog bakalara, ali i pad zamrznutog. Rusija je bila najveći uvoznik norveške ribe 2012. i 2013. godine. Prema podacima komiteta, 2013. godine je samo norveške semge u Rusiju isporučeno za 4,2 milijarde kruna, a pastrmke za milijardu kruna. U Rusiju je te godine izvezeno ukupno više od 295.000 tona norveške ribe, ukupne vrednosti 6,6 milijardi kruna.

Za prvih sedam meseci 2014. godine (do momenta kada je Rusija uvela prehrambeni embargo) taj pokazatelj je bio 3,27 milijardi kruna.

Foto: depositphotos.com; withGod


Izvori

Tanjug


Tagovi

Norveška Ribarstvo Izvoz ribe Rast tražnje bakalara Atlantski losos Morska pastrmka Norveška riba