Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj kalifornijske pastrmke
  • 02.11.2017. 14:00

Pastrmka - kraljica ivanjičkih ribnjaka

Domaćina Milenko Milutinović, koji u svom ribnjaku godišnje proizvodi 10 tona pastrmke, naglašava da su za uzgoj ribe veoma važni preduslovi - čist vazduh i voda, koja se u bazene njihovog ribnjaka uliva iz Osoničke reke.

Foto: Northwest Power and Conservation Counci - Melissa Shavlik / Flickr
  • 1.933
  • 127
  • 0

Porodica Milutinović, iz Osonice, kod Ivanjice, pravi je dokaz da se u tom delu Srbije može živeti od ribarstva. Kako prenosi RTS, oni u ribnjaku, koji se puni svežom vodom iz seoske reke, svake godine proizvedu oko 10 tona kalifornijske pastrmke. Ribarstvo je za njih, kako ističu, porodični posao i decenijama unazad se prenosi sa starijih na mlađe generacije.

Voda mora biti kristalno čista

Prema rečima domaćina Milenka Milutinovića, važni preduslovi za dobar uzgoj ribe su čist vazduh i voda. Na pravilan rast i razvoj, veliki uticaj imaju vremenski uslovi. Milutinović napominje da voda ne sme biti mutna, a o tome se naročito mora voditi računa u jesen kada sa drveća opada lišće, jer mutna voda može da uzrokuje uginuće ribe.

Uzgoj pastrmke zahteva mnogo truda i učenja

Milenkovi sinovi Tomislav i Vidan nastavljaju porodičnu tradiciju uzgoja pastrmke. Ipak, da bi od mlađi nastala riba konzumne veličine, kako objašnjava Vidan, potrebno je uložiti mnogo truda i takođe puno učenja. On dodaje da od same ličinke do ribe od pet grama, pa nadalje do mlađi od 250 grama ima mnogo etapa koje treba proći. Najteži deo posla je, kako tvrdi, odgajiti ribu do težine između 10-15 grama, jer je ona u tom periodu života najosetljivija.

Porodični posao zadržao mlade na selu

U pet bazena Milutinovići izmreste do 100.000 jedinki i godišnje proizvedu do 10 tona pastrmke. Kako tvrde, iskoristili su prirodne potencijale i idealne uslove za uzgoj ribe, tako da su i mladi ostali na porodičnom imanju da od ribarstva i ugostiteljstva žive na selu. Tomislav napominje da je u planu i proširenje proizvodnje, ali dodaje da to zavisi od kvaliteta vode, jer bi im u tom slučaju trebao dodatni novac za nabavku tečnog kiseonika i drugih sredstava za proširenje ribnjaka. Međutim, Milutinovići ne brinu za plasman ribe, jer zbog sveže pastmke iz njihovih bazena u dolinu Osoničke reke dolaze kupci iz svih krajeva naše zemlje.

Foto: Northwest Power and Conservation Counci - Melissa Shavlik / Flickr


Izvori

RTS


Tagovi

Pastrmka Kalifornijska pastrmka Riba Ribarstvo Osonica Ivanjica Agroklub Milenko Milutinović Tomislav Vidan Ribnjak Osonička reka


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.