Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja ribe
  • 03.05.2015. 12:45

Problemi Ribnjaka u Baču

Ribnjaci Mostonga doo u Baču našli su se u problemu jer im država pripisuje dug na ime zakupa poljoprivrednog zemljšta, za koje oni tvrde da je građevinsko.

Foto: depositphotos.com
  • 581
  • 11
  • 0

Kompanija Ribnjaci Mostonga d.o.o. u Baču poslednjih je dana u centru pažnje zbog duga koji joj se pripisuje na ime zakupa poljoprivrednog zemljišta.

Kako prenosi Dnevnik, Ribnjaci Mostonga se proizvodnjom ribe bave skoro celu deceniju na površini od oko 760 hektara, a godišnje proizvode 450 tona konzumne ribe, odnosno šarana, oko 200 tona riblje mlađi i 100 tona tolstolobika, amura i soma te dodaju da bi ta proizvodnja mogla godišnje biti i na nivou 1.000 tona.

Gde je nastao problem?

Ribnjaci su se našli na spisku dužnika za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta u nekoliko prethodnih godina, koje je nedavno objavila lokalna samouprava u Baču. Problem je u tome što u Ribnjacima, na osnovu mišljenja stručnih veštaka, tvrde kako je reč o građevinskom zemljištu jer je ceo ribnjak građevinski objekat, budući da se radi o građenim ribnjacima, za koje postoji i građevinska dozovola, a ne o prirodnim. Osim toga, prema tvrdnjama predsednika Nadzornog odbora Ribnjaci Mostonga doo, Momčila Svitlice, to se zemljište ni u jednoj evidenciji ne vodi kao poljoprivredno. Osim toga, dodaje kao se za slično zemljište u Odžacima plaća 12 evra po hektaru godišnje, dok se od Ribnjaka Mostonga traži 450 evra, kao za poljoprivredno zemljište. Samo za doprinos za korišćenje vodnih dobara i hidrosistema godišnje izdvajaju 10 miliona dinara.

Kako su samim svrstavanjem u poljoprivredno zemljište Ribnjaci u ovom slučaju jedan od dužnika koji treba plaćati zakup, država ih je tužila, a oni su podneli kontratužbu i sada se predmet nalazi pred Privrednim sudom u Novom Sadu. U Ribnjacima tvrde kako im sve ovo remeti proizvodnju, a zbog smanjenja proizvodnje morali su otpustiti 10 radnika.

Svitlica je istakao i da je beogradska kompanija Jugotrejd doo (čiji su Ribnjaci firma ćerka) platila ribnjak blizu 59,5 miliona dinara, plus porez, a odluku o prodaji doneo je još u oktobru 2003. godine Upravni odbor PPK Agrobačka. Po izbijanju spora u ovom slučaju državi je ponuđeno vansudsko poravnanje, ali je takvu mogućnost opština odbila.

A šta kažu lokalne vlasti?

Predsednik opštine, Dragan Stašević iskazao je volju za saradnjom i pomoći svim firmama u toj opštini ali je dodao i da dug državi mora da se plati te ukoliko to utvrdi nadležni sud, vrati i državno zemljište koje je privatizovano mimo zakona.

Foto: depositphotos.com; benedamiroslav


Izvori

Dnevnik.rs


Tagovi

Ribnjaci Mostonga Bač Dug Državno poljoprivredno zemljište Proizvodnja ribe Riblja mlađ Konzumna riba Tolstolobik Amur Som Šaran Građeni ribnjaci Momčilo Svitlica Jugotrejd PPK Aagrobačka Dragan Stašević