Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vreme posta
  • 28.11.2019. 14:00

Prodaja ribe u trgovinama biće kontrolisana, cene se neće menjati

Riba u toku božićnog posta trebalo bi da se kupuje isključivo u registrovanim objektima jer samo tako potrošači mogu biti sigurni da su kupili kvalitetan i bezbedan proizvod, poručuju iz Ministarstva poljoprivrede.

Foto: Depositphotos/ASafaric
  • 417
  • 25
  • 0

Cena ribe, koja je jedna od namirnica koja se najviše kupuje u periodu posta, ne bi trebalo da se promeni, prema rečima trgovaca. Neki od njih navode da će u ovom periodu uvesti i popuste i akcije kako bi ova namirnica bila povoljnija i pristupačnija kupcima.

Najskuplji je losos

Kupci se najviše odlučuju za šarana i pastrmku kada je u pitanju rečna riba, a što se tiče morske uglavnom se kupuju brancin, orada i fileti lososa, navode prodavci.

“Prodaja je već porasla, a tek očekujemo intenzivan promet. Kod nas su neke vrste ribe u poslednjih mesec dana pojeftinile i biće još akcija”, objašnjava prodavac u ribarnici na Banovom brdu.

Što se cene tiče, šaran i pastrmka kreću se od 420 i 500 dinara po kilogramu, som, orada i brancin od 1.000 do 1.200 u ribarnicama, a ove vrste su u marketima malo jeftinije i mogu se kupiti po ceni od 780 do 830 din./kg. Losos je najskuplja vrsta pa njegova cena ide do 2.000 din.

“Cene ribe u marketima "Roda", "Merkator" i "Idea" su na nivou prošlogodišnjih. Kao i za vreme svakog posta i tokom ovog, imaćemo akcije na ovim artiklima”, navodi koordinator za komnikacije “Merkatora S” Marko Vlahović.

U prodavnicama kompanije “Delez”, cene su stabilne, navode u toj kompaniji.

“U odnosu na prethodnu godinu su i niže. Potrošači su navikli da ih tokom božićnog posta očekuju pristupačnost te će i ovoga puta biti popusta”, kažu u toj kompaniji.

Mnoge ribarnice imaju mogućnost uslužnog pečenja ili prženja ribe pa se neki od potrošača odlučuju i za to, najčešće zbog nedostatka vremena da sami pripreme.

Prodaju kontrolišu nadležni

Prodaju redovno kontrolišu nadležne službe, podsećaju u Ministarstvu poljoprivrede.

“Morska riba se najviše uvozi iz zemalja EU, Španije, Norveške, Hrvatske, a iz Vijetnama i Kanade samo pod uslovom da potiče iz odobrenih objekata EU. Slatkovodnom ribom se tržište snabdeva uglavnom od domaćih uzgajivača i delom iz Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije i Rusije. Inspekcija je u toku godine uništila 6.386 kilograma ribe i proizvoda od nje, uglavnom zbog promenjenih svojstava, nalaza parazita i povećanog nivoa histamina kod tune i skuše”, navode u tom ministarstvu.

Savet kupcima je da posebno pogledaju kako riba izgleda i kakav je miris jer on ne sme da bude neprijatan. Ona je dobra ukoliko su škrge vlažne i jasno crvene, a koža sjajna, klizava i vlažna.

Ispravno meso je čvrsto. To se vidi kada se pritisne prstima, a udubljenje nestane. Veliki strah kod potrošača stvara pangazijus ili “vijetnamski som” koji u sebi ima opasne supstance.

“Ova vrsta podleže oštroj veterinarsko - sanitarnoj kontroli, a naročito se ispituje prisustvo ostataka nebezbednih materija, bakterija i teških metala. Na preseku pangazijus izgleda kao oslić, ali je manji i nije poput "krmenadli" ovalnog oblika, kao meso soma. Razlika je jasna kada je riba čitava. Pangazijus je više sive boje, nema pločast prednji deo glave, već uži, podseća na šarana i ima oblo telo. Som je smeđe boje i vretenaste je građe”, objašnjavaju u ministarstvu.

Riba koja nije pogodna za jelo može se prepoznati po upalim očima, neprozirnoj rožnjači, osušenim škrgama izmenjenih boja, nesvojstvenom i intenzivnom mirisu, pišu Večernje Novosti.


Tagovi

Riba Cena Marko Vlahović Šaran i pastrmka Post Božićni post Uslužno pečenje Uslužno prženje ribe Sveža riba


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)