Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sistem za hranjene ribe
  • 25.03.2018. 17:00

Raketa DOT spod - nacionalno priznanje za inovaciju 2017

Nagrada za tehnološku inovaciju, na takmičenju u konkurenciji od 75 timova, prvi put je otišla u oblast ribolova.

Foto: Facebook / DOT spod
  • 222
  • 19
  • 0

Nagrada za tehnološku inovaciju, na takmičenju u konkurenciji od 75 timova, prvi put je otišla u oblast ribolova. Titulu za 2017. godinu poneo je sistem za hranjene ribe - raketa DOT spod, inovatora Svetislava Živkovića. Nagrada je stigla zbog brojnih unapređenja, 

"Prvenstveno, omogućena je manipulacija jednom rukom, potom veći komfor za ribolovca, jer je fizički razdvojen kontakt hrane i ruke, a takođe uređaj nema dugme, okidač otvaranja, jer svakim delom svoga tela, kojm dotakne površinu vode, otvara se i oslobađa ribolovačku hranu. Pomoću ribolovačkog štapa uređaj se vraća nazad i ovaj postupak se ponavlja do željene količine hrane", objašnjava za RTV direktor kompanije Carp System, koja je nosilac intelektualnih prava Bojan Bojanić.

Nagrada i za dizajn

Međunarodna patenta organizacija rekla je da je ovaj uređaj po 11 tačaka novina u svetu i potpuno primenjiv u industriji. Već se nalazi na tržištu 20 zemalja. Nagrađen je i na sajmu LORIST prošle godine, a stigla je i još jedna međunarodna nagrada (WIPO), za dizajn.

"Razvojni put našeg proizvoda je trajao više od dve godine, bio je mukotrpan i težak. Uništeno je više od 50 3D štampanih prototipova, da bi se došlo do konačne verzije uređaja, koja će funkcionalno i estetski zadovoljavati naše prohteve", otkriva Bojanić.


Izvori

RTV


Tagovi

Bojan Bojanić Ribolov Hrana Dot spod Raketa Inovacija Svetislava Živkovića


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]