• Kuršumlija
  • 14.09.2017. 18:00

Reka Toplica bez kiseonika, ugrožen živi svet

Reka Toplica pri gotovo svakom merenju ima nulti procenat kiseonika. Ugrožene su autohtone vrste riba, kojima preti nestanak.

Foto: Južne vesti
  • 2.055
  • 258
  • 0

Toplica je reka nizvodno od Kuršumlije u kojoj nema kiseonika, pa je živi svet u opasnosti. Veruje se da je razlog niski vodostaj, zbog suše, ali i hemijsko zagađenje. Njena boja je crna, a odaje neprijatan miris.

Da li je Simpo kriv ili ne?

Ribolovci, koji ovde više ne mogu da pecaju, krive preduzeće "Simpo ŠIK".

"Poslednjih 10 godina, od kad je Simpo to uzeo, ne vodi se računa. Puštaju otpadne vode preko dana, kao i noću. Uglavnom od 11 sati do ujutru truju i grad i vazduh i sve živo", kaže za RTS Nebojša Milutinović.

Međutim, u ovoj firmi negiraju svaku vezu sa ovim ekološkim problemom.

"Vodu svakodnevno kontrolišemo. Dovodimo je na nivo otpadnih kanalizacionih voda. Tretiranja su maksimalna, tako da ta voda, prema našim ispitivanjima, nema nikakve toksične materije", kaže tehnički direktor Dragan Đorđević.

Ugrožene ribe

Predstavnici ribočuvarske službe svakodnevno obilaze teren i kažu da je situacija alarmantna. Najugroženije su autohtone vrste riba, jer im preti nestanak.

"Svakodnevno merimo količinu kiseonika u vodi. Nemamo često priliku da vidimo 0,0 ili 0,2 tri, šest miligrama kiseonika u vodi. To je voda u kojoj riba ne može da živi", ističe Nikola Kumanović, upravnik ribočuvarske službe.

Foto: Južne vesti


Izvori

RTS


Tagovi

Toplica Kuršumlija Riba Simpo Zagaženje vode Dragan Đorđević Nikola Kumanović Nebojša Milutinović


Autorka

Aleksandra Kekić

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#mojepovrce Nasa bastica je puna ljubavi. Svi radimo,trudimo se... nadamo se da ce nasa deca koju ta... Pročitaj celu belešku »