AgroKlub.rs

\

Ribarstvo

Dobrodošli na AgroKlub.rs!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gde se nalazim? AgroKlub.rs » Ribarstvo » Retka riba kostelj crnac ulovljena u Jadranu!

Retka riba kostelj crnac ulovljena u Jadranu!

Institut za biologiju mora

Retka riba kostelj crnac ulovljena u Jadranu!

Datum: 14.05.2017. 11:00

Kategorija:

Ribarstvo

Primerak retke ribe kostelj crnac ulovili su ulcinjski ribari Nermin Alić i Fuad Goran. Predali su je crnogorskom Institutu za biologiju mora.

Crnogorski Institut za biologiju mora dobio je primerak retke ribe kostelj crnac (Etmopterus spinax Linnaeus, 1758). Kako su naveli, zahvalnost duguju ulcinjskim ribarima Nerminu Aliću i Fuadu Goranu, koji su je ulovili krajem aprila mrežom popunicom na maloj dubini ispred velike ulcinjske plaže.

Interesantan primerak

Nakon laboratorijske obrade i uzimanja svih morfomerističkih parametara, utvrđeno je da se radi o ovoj retkoj vrsti koja naseljava isključivo južni Jadran do dubina i preko 1.000 metara. Radi se o ribi iz grupe hrskavičavih riba, koja može da dostigne maksimalnu dužinu do 60 cm. Ovakvi primerci veoma su interesantni za dalja ihtiološka istraživanja i pokazuju da je južnojadranska kotlina zaista centar biodiverziteta Jadranskog mora sa velikim brojem retkih ili endemičnih vrsta.


Ova retka vrsta naseljava isključivo južni Jadran do dubina i preko 1.000 metara

"Još jednom se zahvaljujemo pomenutim ribarima i apelujemo da se sve što se ulovi, a nepoznato je lokalnim ribarima, prijavi Institutu, kako bi jedinka bila naučno obrađena i kao takva informacija prosleđena javnosti", naveli su na svojoj Facebook stranici.

Foto: Institut za bologiju mora, Nermin Alić i Fuad Gorana / Facebook

Broj pregleda članka: 2559; Uspešnost članka: 232.95

Tagovi: Institut za biologiju mora

Ključne reči članka: retka, riba, kostelj, crnac, ulovljena, u, jadranu, isključivo južni jadran, naseljava isključivo južni


Željka Rački-Kristić

Svi tekstovi autora

Autorka Željka Rački-Kristić

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednik je portala Agroklub i donosi najnovije vesti iz sveta poljoprivrede!