Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Institut za biologiju mora
  • 14.05.2017. 11:00

Retka riba kostelj crnac ulovljena u Jadranu!

Primerak retke ribe kostelj crnac ulovili su ulcinjski ribari Nermin Alić i Fuad Goran. Predali su je crnogorskom Institutu za biologiju mora.

Foto: Institut za bologiju mora, Nermin Alić i Fuad Gorana / Facebook
  • 2.732
  • 233
  • 0

Crnogorski Institut za biologiju mora dobio je primerak retke ribe kostelj crnac (Etmopterus spinax Linnaeus, 1758). Kako su naveli, zahvalnost duguju ulcinjskim ribarima Nerminu Aliću i Fuadu Goranu, koji su je ulovili krajem aprila mrežom popunicom na maloj dubini ispred velike ulcinjske plaže.

Interesantan primerak

Nakon laboratorijske obrade i uzimanja svih morfomerističkih parametara, utvrđeno je da se radi o ovoj retkoj vrsti koja naseljava isključivo južni Jadran do dubina i preko 1.000 metara. Radi se o ribi iz grupe hrskavičavih riba, koja može da dostigne maksimalnu dužinu do 60 cm. Ovakvi primerci veoma su interesantni za dalja ihtiološka istraživanja i pokazuju da je južnojadranska kotlina zaista centar biodiverziteta Jadranskog mora sa velikim brojem retkih ili endemičnih vrsta.

Ova retka vrsta naseljava isključivo južni Jadran do dubina i preko 1.000 metara

"Još jednom se zahvaljujemo pomenutim ribarima i apelujemo da se sve što se ulovi, a nepoznato je lokalnim ribarima, prijavi Institutu, kako bi jedinka bila naučno obrađena i kao takva informacija prosleđena javnosti", naveli su na svojoj Facebook stranici.

Foto: Institut za bologiju mora, Nermin Alić i Fuad Gorana / Facebook


Autorka

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednik je portala Agroklub i donosi najnovije vesti iz sveta poljoprivrede!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer