• Evrostat
  • 02.02.2020. 18:00

Ribarske flote EU sve je manje, kako u kapacitetu tako i u snazi

Flota EU vrlo je različita, s tim da većina plovila nije dugačka više od 10 metara, a mali broj je duži od 40 metara. Koje je još podatke objavio Evrostat?

Foto: Pixabay/JACLOU-DL
  • 62
  • 11
  • 0

Ribarska flota EU i dalje se smanjuje. Broj aktivnih brodova registrovanih u 2018. godini bio je 81.860, a imali su kombinovani kapacitet od 1,5 miliona bruto tona i ukupnu snagu motora 6,2 miliona kilovata. U odnosu na 2008. godinu, broj plovila smanjen je za 4%, dok je ukupno bruto tona smanjeno za 17%, a snaga motora za 10%, objavio je Evrostat u svom izveštaju.

Prema objavljenim podacima, Španija ima najveću bruto količinu, Francuska flota najviše snage, a Grčka najviše plovila.

Flota EU vrlo je različita, s tim da velika većina plovila nije dugačka više od 10 metara, a mali broj duži je od 40 metara. Prosečna veličina ribarskog broda EU u 2018. godini iznosila je 19 bruto tona, a prosečna snaga motora 75 kilovata.

Kada se upoređuju bruto tonažom, Španija je imala najveću ribolovnu flotu među državama članicama EU (21% od ukupnog broja u EU). Slede je flote Ujedinjenog Kraljevstva i Francuske, koje su bile gotovo upola manje od one u Španiji. Međutim, mereno snagom motora, najveća flota je ona u Francuskoj (16% od ukupnog broja u EU), a slede je Italija (15%) i Španija (13%).

fed
Kapacitet ribolovne flote Evropske unije u 2018. (% od ukupne bruto tonaže)

Mereno brojem plovila, najveća flota u EU bila je u Grčkoj (18% svih plovila), a slede je Italija (15%) i Španija (11%). Grčka su plovila u proseku bila mala, s prosečnom veličinom od pet bruto tona i prosečnom snagom motora od 29 kilovata u 2018. godini, objavio je Evrostat.

Procenjuje se da je u EU u 2018. godini ulovljeno 5,3 miliona tona žive vage

Ukupni ulov ribe EU u 2018. godini procenjen je na 5,3 miliona tona žive vage, sličan onome u 2017. godini. Među državama članicama, nešto se više ulovilo u Francuskoj, Holandiji i Nemačkoj, a niži nivoi zabeleženi su u Ujedinjenom Kraljevstvu i Danskoj. Ribolovne flote Španije, Danske, Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske i Holandije u 2018. godini ulovile su oko dve trećine svih ulova u EU.


Izvori

EC Europa


Tagovi

Ribarstvo Ribarska flota EU Tonaža Veličina Snaga Broj plovila


Autorka

Karolina Rastija

Karolina je magistrirala agroekonomiju, sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savete deli sa čitaocima Agrokluba!