Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ilegalan ribolov
  • 19.09.2017. 18:00

Ribarski ratovi sve bliži?

Ribe je u morima i okeanima sve manje, ne samo zbog preteranog, nego i zbog ilegalnog izlova u čemu prednjači Kina.

Foto: Christoph_Lischetzki / Bigstock
  • 267
  • 17
  • 0

Istorija beleži mnoge ratove zbog prirodnih resursa, bilo da se radi o šećeru, začinima, mineralima, opijumu, a sada je na red došla i riba.

Poslednjih decenija došlo je do pada polovine globalnih zaliha riba u morima i okeanima, što predstavlja sve veću i egzistencijalnu pretnju za oko milijardu ljudi, koji se širom sveta oslanjaju na morske plodove, kao svoj primarni izvor proteina.

Kinezi jedu ribe više od proseka

Nijedna druga zemlja nije zabrinuta zbog praznih okeana koliko Kina, čiji stanovnici jedu dvostruko više ribe od globalnog proseka. Peking je, takođe, najveći svetski izvoznik ribe i ima 14 miliona ribara u sektoru, koji ostvaruju prihode od milijarde dolara godišnje, navodi Washington Post.

Kineska Vlada godišnje daje stotine miliona dolara za subvencionisanje ribarskih flota na dalekim vodama. Međutim, njihovi ribari često ilegalno ulaze u ribolovne vode drugih zemalja.

Napadnuti itekako reaguju

"Napadnute" zemlje itekako reaguju. Tako su u Indoneziji proterali stotine kineskih plovila, koji ilegalno love u njihovim vodama, Argentina je prošle godine potopila jedan kineski brod u svojim vodama, Južna Afrika se sukobljava s Pekingom, a nedavno je Ekvador pozvao kineskog ambasadora da osudi kinesko ribarstvo u ekvadorskoj pomorskoj teritoriji, nakon što su ilegalcima zaplenili 3.000 tona nezakonito ulovljene ribe. SAD bi mogle biti sledeće, jer kineski brodovi sve više prilaze i nijhovim vodama pa se američka mornarica priprema za povećanje svoje uloge.

Osim ovoga problema, dolazi i do transnacionalnih zločina, gde su ribari često uključeni u krijumčarenje oružja ili droge.

Foto: Christoph_Lischetzki / Bigstock


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u