Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Propisi
  • 07.01.2016. 09:15

Ribarstvo - neophodno usklađivanje sa EU

Izmene Zakona o stočarstvu neophodne su kako bi se unapredilo stanje u toj oblasti i uskladili propisi sa pravilima koja važe u Evropskoj uniji, pre svega u ribarstvu.

Foto: pixabay.com
  • 115
  • 4
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije saopštilo da su izmene Zakona o stočarstvu neophodne kako bi se unapredilo stanje u toj oblasti i uskladili propisi sa pravilima koja važe u Evropskoj uniji, pre svega u ribarstvu.

Kako je agenciji Beta rečeno u tom ministarstvu, donošenje tog zakona je potrebno radi povećanja obima primarne poljoprivredne proizvodnje, kroz unapređenje rasnog sastava priplodnih domaćih životinja.

"Usklađivanje propisa je neophodno u najvećoj meri u oblasti ribarstva. Ako se u promet proizvodima ribarstva ne uvede obaveza posedovanja odgovarajućih međunarodnih potvrda možemo doći u situaciju da proizvođačima u Srbiji bude zabranjen izvoz proizvoda ribarstva na tržište EU, kao i na tržišta koja poštuju zahteve koje postavljaju zemlje EU i UN u cilju očuvanja vodenih resursa", ističu u Ministarstvu poljoprivrede.

Kako je objašnjeno, novi propisi treba da obezbede i da proizvođači iz Srbije mogu da pregovaraju o cenama svojih proizvoda na osnovu kvaliteta, a ne samo na osnovu mase proizvoda, kako je to sada slučaj.

Kroz izmene zakona se detaljnije reguliše i gajenje divljači, a jedna od predloženih izmena odnosi se i na rad odgajivačkih organizacija.

U Ministarstvu poljoprivrede Srbije naglašavaju da se zaustavljanje pada stočarske proizvodnje može obezbediti samo ako se stalno radi na unapredjenju genetskog potencijala domaćih životinja i njihovih proizvodnih karakteristika i na taj način se povećava konkurentnost primarnih poljoprivrednih proizvođača i stvaraju uslovi za njihov jači nastup na sve otvorenijem domaćem, kao i međunarodnom tržištu.

Foto: pixabay.com


Izvori

beta.rs


Tagovi

Ribarstvo Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Zakon o stočarstvu

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao