Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šaran
  • 30.03.2018. 10:15

Ribnjaci iz Rastine imaju pune mreže posla

Na ribnjacima u Rastini, najmanjem selu u opštini Sombor, ima mnogo posla između dva Velika petka - katoličkog i pravoslavnog.

Foto: Pixabay / DanielWanke
  • 794
  • 41
  • 0

Na ribnjacima u Rastini, najmanjem selu u opštini Sombor, ima mnogo posla između dva Velika petka - katoličkog i pravoslavnog. Neka od poljoprivrednih gazdinstava osnovala su i sopstvene ribnjake. Kažu da gotovo svakog dana izlovljavaju šarana.

"U jednom potezanju mreže vadimo oko dve, dve i po tone ribe, koja se nakon toga razvrstava, pa se ona, koja je previše mala za konzumiranje, vraća u druge ribnjake", kaže za Dnevnik Bogdan Vlatković, koji ima ribnjake na gotovo 11 hektara, okružene voćnjacima i vinogradima. Dodaje da je sve teže naći radnu snagu, jer mladi odlaze, a ovaj posao, kako kaže, nije idiličan: "Radi se u hladnoj vodi do pojasa, a oni koji imaju lakše radno mesto povlače mreže pune šarana i tolstolobika sa obale, ali ne ostaju suve garderobe dok ribu soritraju i mere".

Porodični posao

Dodaje da ima i onih koji se vraćaju u selo, kada se ne snađu u gradu. Započinju sa stočarstvom, ratarstvom, voćarstvom i vinogradarstvom. Bogdanov sin Milan odlučio je da pomogne ocu, a ovde je osnovao i porodicu. "Ja sam imao sreće u neku ruku, jer su mi i sin i kćer u Rastini, imam i petoro unučića, pa će dati Bog da ima ko da nastavi i dalje razvija ovaj posao", kaže Bogdan.

Prilika za seoski turizam

Njegovo gazdinstvo je i prava letnja oaza seoskog turizma, pa ribnjaci koji nisu u poslu posluže kao odlična kupališta brojnim posetiocima. Održavaju se i susreti potomaka solunaca, koji su i osnovali ovo selo. Ove Lazareve subote taj skup će biti u Aleksi Šantiću, a na meniju će biti i šaran iz Bogdanovog ribnjaka.


Izvori

Dnevnik.rs


Tagovi

Rastina Bogdan Vlatković Ribnjak Šaran


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.