Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šaran
  • 21.08.2022. 12:00
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Bečej

Ribnjak u Bečeju godišnje proizvede 500 tona šarana

Poljoprivredno gazdinstvo Gujaš iz Bečeja prošle godine putem zakupa od Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva preuzelo je rukovođenje Ribnjakom na period od 15 godina.

Foto: Zorana Ljubojev
  • 2.031
  • 241
  • 0

Ribnjak kod Bečeja sadrži više od 60 jezera i prostire se na oko 610 hektara. Najveći deo površine koristi se za proizvodnju konzumnog šarana, vrhunskog kvaliteta.

"Naša proizvodnja se zasniva na trogodišnjem ciklusu šarana. Mi praktično kupujemo larve, dok ostatak uzgoja obavljamo sami. Jednogodišnji primerci su od 300 grama, druge godine od 300 grama do jednog kilograma, a treća konzumna godina je od jednog do četiri kilograma”, objašnjava vlasnik poljoprivrednog gazdinstva Zoltan Gujaš.

On kaže da se proizvođači šarana sve češće odlučuju za dvogodišnji ciklus, jer je vreme uzgoja kraće, a samim tim i tov ribe. Takođe, važnu ulogu u donošenju te odluke imaju i brojni rizici poput virusa koji haraju ribnjacima, kao i neizbežne krađe.

Šaran "plane" za Svetog Nikolu i Božić

U dva velika jezera od po 180 hektara radi se tov dvogodišnjeg i trogodišnjeg šarana. Ova proizvodnja sa sobom vuče i puno takozvane "korov" ribe, koja se eliminiše prirodnim putem tako što se puštaju somovi i smuđevi, objašnjava naš sagovornik i dodaje da se pored ovih vrsta, nekada ubacuju i tolstolobici i amuri.

"Godišnje proizvedemo oko 500 tona šarana i prodajemo u Srbiji, u restoranima, nešto uzmu nakupci, a nešto veletrgovci. Najveći deo proizvodnje 'plane' za Svetog Nikolu i za Božić", kaže Gujaš.

Ribnjak kod Bečeja sadrži više od 60 jezera

Bečejski ribnjak čini i sportsko jezero veličine 3,7 hektara u kojem se nalaze šarani, amuri i som. Gujaš i njegovi radnici trenutno rade na poribljavanju, a plan je da dogodine u jezeru bude i većih primeraka.

"U ovom momentu najveći primerci su do nekih pet kilograma, a sledeće godine na početku sezone u martu ćemo ubaciti jedinke od 10 do 12 kilograma. Nešto će biti iz naših ribnjaka, a nešto ćemo kupiti od drugih. Sportskim ribolovcima su uvek interesantnije veće ribe, mada ima i onih koji vole te manje primerke. Običaj je da se šaran preko pet kila poljubi i vrati nazad u vodu, to su trofejni primerci koji se ne nose kući", kaže naš sagovornik.

Sportski ribolovci na ovom lokalitetu najčešće pecaju od marta do novembra, dokle god vreme dozvoli. Gosti na raspolaganju imaju i prenoćište, budući da se u okviru ovog kompleksa, osim restorana nalaze i sobe.

Gnezdilište gaka i malog vranca

Osnovan 1968. godine, predstavlja veliko područje veštačkih jezera, okružen oranicama, pašnjacima i voćnjacima. Koriste se za komercijalnu proizvodnju šarana i dom su velikom broju migratornih ptica i ptica močvarnih područja.

Smatra se da je ovo područje jedno od najvećih staništa ptica u Srbiji, te broji više od 220 različitih vrsta. Na tom lokalitetu se nalazi i jedno od najvećih gnezdećih kolonija osam vrsta evropskih čaplji. Pored toga, bečejski ribnjak je i nacionalno gnezdilište za gaka, kao i strogo zaštićene vrste mali vranac.

Inače u blizini ribnjaka se nalazi zaštićeno područje Stara Tisa kod Bisernog ostrva, te stoga ne čudi što je ovaj prostor bogat faunom ptica. Takođe, Slano Kopovo nalazi se na nekih 15 kilometara vazdušnom linijom, kao i Beljanska bara, što predstavlja centralni deo Potisja koji je veoma atraktivan za pernate životinje.


Tagovi

Konzumni šaran Sportski ribolov Ribnjak Zoltan Gujaš Poribljavanje Prodaja šarana


Autorka

Zorana Ljubojev

Više [+]

Diplomirana novinarka. Sarađivala kao novinarka, dopisnica i reporterka za nekoliko različitih medija. Najviše voli teme o životu, radu i problemima, "običnog" čoveka.