• Porez
  • 09.10.2017. 20:00

Smanjen paušal za privredne ribare

Očekuje se da će ovo smanjenje delovati stimulativno na povećanje domaće proizvodnje.

Foto: TheDigitalWay / Pixabay
  • 236
  • 18
  • 0

Poreska osnovica za paušalno oporezivanje privrednih ribara smanjena je sa 75% na 50%, čime su znatno umanjeni troškovi poslovanja u ovoj privrednoj grani. Ovo je rezultat inicijative Privredne komore Srbije i Grupacije za ribarstvo.

"Oporezivanje privrednih ribara bilo je visoko i pretilo je da mnogi odustanu od ove delatnosti, čime bi se znatno smanjio ulov domaće ribe i povećao uvoz, ili da pređu u sivu zonu poslovanja", stoji na sajtu Privredne komore Srbije.

Mesečni troškovi privrednih ribara za paušal iznosili su i do 28.000 hiljada, a sada u proseku iznose 20.000 dinara. Očekuje se da će ovo smanjenje delovati stimulativno na povećanje domaće proizvodnje.

Ukupna proizvodnja i ulov ribe u Srbiji 2016. godine dostigla je 8.943 tona od čega je dve trećine proizvodnja ribe u ribnjacima, a trećina ulov profesionalnih i rekreativnih ribara. Srbija je veliki uvoznik ribe i prerađevina - prošle godine uvezeno je 34.918 tona za 89.246.000 dolara.

Foto: TheDigitalWay / Pixabay


Izvori

Privredna komora Srbije


Tagovi

Paušalno oporezivanje Ribarstvo Privredno ribarstvo Ulov ribe Uvoz ribe


Autorka

Aleksandra Kekić

Aleksandra Kekić

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.