AgroKlub.rs

\

Ribarstvo

Dobrodošli na AgroKlub.rs!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gde se nalazim? AgroKlub.rs » Ribarstvo » Smanjen paušal za privredne ribare

Smanjen paušal za privredne ribare

Porez

Smanjen paušal za privredne ribare

Datum: 09.10.2017. 20:00

Kategorija:

Ribarstvo

Očekuje se da će ovo smanjenje delovati stimulativno na povećanje domaće proizvodnje.

Poreska osnovica za paušalno oporezivanje privrednih ribara smanjena je sa 75% na 50%, čime su znatno umanjeni troškovi poslovanja u ovoj privrednoj grani. Ovo je rezultat inicijative Privredne komore Srbije i Grupacije za ribarstvo.

"Oporezivanje privrednih ribara bilo je visoko i pretilo je da mnogi odustanu od ove delatnosti, čime bi se znatno smanjio ulov domaće ribe i povećao uvoz, ili da pređu u sivu zonu poslovanja", stoji na sajtu Privredne komore Srbije.

Mesečni troškovi privrednih ribara za paušal iznosili su i do 28.000 hiljada, a sada u proseku iznose 20.000 dinara. Očekuje se da će ovo smanjenje delovati stimulativno na povećanje domaće proizvodnje.

Ukupna proizvodnja i ulov ribe u Srbiji 2016. godine dostigla je 8.943 tona od čega je dve trećine proizvodnja ribe u ribnjacima, a trećina ulov profesionalnih i rekreativnih ribara. Srbija je veliki uvoznik ribe i prerađevina - prošle godine uvezeno je 34.918 tona za 89.246.000 dolara.

Foto: TheDigitalWay / Pixabay

Broj pregleda članka: 232; Uspešnost članka: 17.6

Izvor: Privredna komora Srbije

Tagovi: Ribarstvo, Paušalno oporezivanje, Uvoz ribe, Privredno ribarstvo, Ulov ribe

Ključne reči članka: smanjen, pausal, za, privredne, ribare, ribara, privrednih, privrednih ribara, oporezivanje privrednih ribara


Aleksandra Kekić

Svi tekstovi autora

Autorka Aleksandra Kekić

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena deviza: Ko sme taj može, ko ne zna za strah taj ide napred.


Vezani članci - Porez

Manji porez zbog suše
05.12.2017.

I švedski mlekari traže pomoć!
20.08.2015.