Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz ribe
  • 26.02.2016. 08:40

Smederevo postaje centar za preradu i izvoz ribe

U Smederevu uručeni ključevi nove hale za proizvodnju i izvoz ribe.

  • 620
  • 25
  • 0

Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine, Snežana Bogosavljević Bošković prisustvovala je juče, 25. februara 2016. godine, primopredaji ključeva nove hale za proizvodnju i izvoz ribe u Smederevu, koje je predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić uručio kompaniji "PTC Germany Group".

Kapacitet od 300 tona ribe biće dostignut za tri godine

Zbog sve češćih problema, poput pojave mikrozagađivača i bakterijskih zagađenja, doneta je odluka o tome da kompanija pokrene novi projekat prerade ribe u centralnom delu Evrope. Kriterijum odabira u kojoj zemlji će to biti realizovano bio je da je reč o članici ili zemlji kandidatu za članstvo u EU, da poseduje dobru infrastrukturu, investicione podsticaje, Sporazum o slobodnoj trgovini i dobro obrazovanu radnu snagu, zbog čega je izbor pao na Srbiju. Memorandum o razumevanju između pomenute nemačke kompanije, Vlade Srbije i Grada Smedereva potpisan je početkom oktobra prošle godine.

U početku će riba u smederevski pogon dolaziti iz inostranstva, ali će biti istražen i potencijal da se ona uzgaja i u Srbiji. Kapacitet u preradi ribe je 30.000 tona godišnje, koji će biti dostignut za tri godine.

Početak rada punim kapacitetom u aprilu

Riblji proizvodi
Riblji proizvodi

Fabrika u Smederevu je u fazi pribavljanja potrebnih dozvola za proizvodnju i izvoz, a u aprilu ove godine bi trebalo da počne da radi u punom kapacitetu. Ove godine će biti zaposleno 100 radnika, od kojih 80 odsto žena, dok će fabrika imati ukupno 300 zaposlenih kada dostigne proizvodni maksimum. Halu za proizvodnju i izvoz ribe izgradio je Grad Smederevo.

Premijer Vučić je ovom prilikom istakao da će se iz naše zemlje izvoziti kvalitetna riba, i istovremeno pozvao investitore da što pre otvore uzgajalište ribe i zaposle što više radnika, u čemu će im Vlada Srbije pomoći u skladu sa svojim mogućnostima, a iskazao je i zahvalnost gradonačeniku Smedereva Jasni Avramović na tome što nastoji da dovede što više investitora u taj grad, koji zbog toga ima najveći dohodak u zemlji.

"PTC Germany Group" prerađuje ribu u Nemačkoj, Poljskoj, Turskoj i Ukrajini, a značajan deo proizvodnje obavljan je i u nekim zemljama Dalekog istoka.


Izvori

Vlada Republike Srbije


Tagovi

Proizvodnja ribe Izvoz ribe Smederevo Aleksandar Vučić Investicioni podsticaji PTC Germay Group Snežana Bogosavljević Bošković Jasna Avramović Uzgoj ribe

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer