Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sporazum o lukama
  • 25.05.2016. 13:00

Staje se na put ilegalnom ribolovu?

Počinje nova era u borbi protiv ilegalnog ribolova. Uskraćujući beskrupuloznim ribarima sigurno utočište i pristup tržištima, PSMA će povesti riblju industriju ka boljoj održivosti i imati značajne efekte na ceo lanac snabdevanja, kaže direktor FAO-a Hoze Gracijano da Silva.

Foto: Rich Carey/Bigstockphoto
  • 179
  • 7
  • 0

Nezakonit, neregulisan i neprijavljen ribolov napokon bi mogao biti umanjen zahvaljujući skorom stupanju na snagu mera iz Sporazuma zemalja vlasnica luka (Port State Measures Agreement (PSMA) - revolucionarnog međunarodnog sporazuma koji predvode Odsek za hranu i poljoprivredu i Ujedinjene nacije, piše portal fishnews.com.

PSMA stupa na snagu 5. juna

Sada kada je dostignut potreban prag od 30 članica koje su ga i službeno potpisale, počinje odbrojavanje do stupanja ovog Sporazuma na snagu. Naime, PSMA će od 5. juna 2016. godine kao prvi svetski obavezujući međunarodni sporazum koji se odnosi na ilegalan ribolov, postati međunarodni zakon.

Ukupno, 29 država i Evropska unija, koja je potpisala ovaj dokument kao jedinstvena organizacija, službeno su se obavezale da će poštovati sporazum koji obuhvata više od 62% svetskog uvoza ribe i 49% ribljeg izvoza, vrednosti 1,33 milijarde dolara odnosno 1,39 milijardi dolara u 2013. godini. Kako se procenjuje šteta od nelegalnog ribolova svake godine iznosi 26 miliona tona ribe, odnosno izraženo u novcu 23 milijarde dolara. Takav ribolov, takođe, potkopava napore obezbeđenja održivog ribarstva i odgovornog upravljanja zalihama ribe na svetskom nivou.

"Počinje nova era u borbi protiv ilegalnog ribolova. Uskraćujući beskrupuloznim ribarima sigurno utočište i pristup tržištima, PSMA će voditi riblju industriju ka većoj održivosti i imati značajne efekte na celi lanac snabdevanja", izjavio je direktor FAO-a Hoze Gracijano da Silva. "Neka nijedna luka ne bude poznata kao sklonište krivolovcima koji ne poštuju ovaj dokument", dodao je on pozivajući zemlje da ratifikuju sporazum. Mere zemalja, koje imaju luke, pre svega se odnose na otkrivanje nezakonitog ribolova kada brodovi uplove u luku.

Kontrola brodova čim uplove u luku

Novi sporazum zahteva da zemlje odrede luke za strane brodove, kako bi bila olakšana kontrola. Ti brodovi moraju na vreme da traže dozvolu za ulazak u luke, da lokalnim vlastima dostave neophodne informacije, uključujući i one o ribama koje imaju na brodu, te da dozvole pregled njihovog dnevnika, licence, alata za ribolov i stvarnog tereta.

Kako se procenjuje šteta od ilegalnog ribolova svake godine iznosi 26 miliona tona ribe, odnosno izraženo u novcu 23 milijarde dolara.

Državama potpisnicama sporazum daje mogućnost zabrane ulaska sumnjivih brodova u luku ili kontrolu plovila koja su upletena u ilegalni ribolov te, dakako, preduzimanje potrebnih radnji. Da bi to bilo moguće, Sporazum uključuje obavezu članica da dele informacije regionalno i na svetskom nivou, o svakom plovilu za koje se utvrdi da je umešano u nezakonit ribolov.

PSMA važi za sva plovila, čak i za ona koja su uplovila u luku radi dopune goriva. Sprečavanje krivolovaca da isprazne mreže s ulovom otežaće mogućnost prodaje ribe na tržištu. U odnosu na ostala praćenja, kontrole i programe, mere državnih luka su efikasnije i daleko jeftinije, to jest zastrašujuće za nezakonit ribolov.

Razvoj kapaciteta za sprovođenje Sporazuma

U nekim slučajevima, obalske zemlje u razvoju i male ostrvske države u razvoju koje imaju neka od najvećih svetskih atraktivnih ribolovnih područja, suočavaju se s teškoćama u sprovođenju PSMA. U skladu s tim, FAO je uložio dodatne napore kako bi podržao primenu mera. Sada kada je poznato da će Sporazum stupiti na snagu, FAO pokreće čitav niz nacionalnih, regionalnih i interregionalnih inicijativa, uključujući i globalni program razvoja kapaciteta za njegovo sprovođenje.

Države i organizacije regionalne ekonomske integracije članice Sporazuma su: Australija, Barbados, Čile, Kostarika, Kuba, Dominikanska Republika, Evropska unija - sve države članice ove organizacije, Gabon, Gvineja Bisau, Gvajana, Island, Mauricijus, Mozambik, Mjanmar, Novi Zeland, Norveška, Oman, Palau, Republika Koreja, Sveti Kits i Nevis, Sejšeli, Somalija, Južna Afrika, Šri Lanka, Sudan, Tajland, Tonga, Sjedinjene Američke Države, Urugvaj i Vanuatu.

Foto: Rich Carey/Bigstockphoto


Tagovi

Ribarstvo Ribolov PSMA Međunarodni sporazum


Autorka

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednik je portala Agroklub i donosi najnovije vesti iz sveta poljoprivrede!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!