Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pomor ribe
  • 08.08.2019. 13:00

Šteta zbog pomora ribe u Ćehotini i Vezišnici oko 350 hilljada evra

Termoelektrana Pljevlja izazvala je štetu u vrednosti od oko 350 hiljada evra. Zbog ispuštenih otpadnih voda iz te Termoelektrane, do čega je došlo pre mesec dana, dogodio se pomor ribe u rekama Vezišnici i Ćehotini.

Foto: Sanja Dovečer (Ilustracija)
  • 285
  • 72
  • 0

Prema izveštaju Komisije za utvrđivanje i naknadu štete Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja šteta koja je nastala ovim pomorom riba iznosi 289.650 evra, ali da je visina štete zapravo 354.650 evra kada se uzme u obzir i indirektna šteta.

Celokupna šteta ne može se proceniti

Ovom procenom nije obuhvaćena celokupna šteta, jer ona i ne može da se odredi tačno s obzirom na to da su ovo rezultati samo jednog dela uginule ribe, jer je reka Ćehotina prvi dan nakon pomora odneo određenu količinu uginule ribe koji nije sakupljen i izvagan, navodi se u izeštaju.

Mesec dana pre ovog pomora riba, ispuštanjem otpadnih voda u reke došlo je do pomora 878,8 kilograma ribe, navodi se u tom izveštaju.

"Utvrđeno je da na delu toka reke Ćehotine i Vezišnice u dužini od ukupno 16 kilometara riblja vrsta u potpunosti odsustvuje. Pre pomora je bilo 2835 kilograma ribe na delu toka reke Ćehotine od 13, 5 kilometara, dok je na delu toka reke Vezišnice od 2, 5 kilometra, pre pomora bilo ribe u količini od 187, 5 kilograma. Ukupna količina (biomase) ribe koja je stradala u ovom akcidentu je 3 022 kilograma," navodi se u izveštaju.

Tom prilikom uginulo je oko dve hiljade i 600 kilograma pastrmke čija je vrednost oko 260 hiljada evra i 420 kilograma škobalja u vrednosti od oko 29 hiljada evra. Stručnjaci su došli do rezultata da je fauna bentosa reke Ćehotine veoma oštećena i da je u delu toka te reke odsutan riblji fond u dužini od 13,5 kilometara.

U gastrointestinalnom traktu i na škrgama uginulih riba utvrđene su hemoragične promene, a u lumenu creva prisutnost heomoragičnog nerkotičnog sadržaja, po čemu se zaključuje da je bilo dejstva korozinog sredstva, procenila je specijalistička veterinarska laboratorija. U vodi je zabeležena povećana vrednost pH, nitrita i ortofosfvata, rezultati su Centra za ekotoksikološka ispitivanja.

"Kako će ekosistemu Ćehotine, čak i uz poribljavanje, biti potrebno makar pet godina da se povrati, s tim što veći primerci ribe neće biti prisutni, smatramo da je vinovnik ovog pomora dužan da plati ekonomsku štetu čime bi omogućio da SRK Lipljen nesmetano funcioniše i isplaćuje plate za ribočuvare," navodi se u izveštaju.

Podnete četiri krivične prijave

Zbog pomora riba izazvanog ispuštanjem otpadnih voda iz TE Pljevlja, direktor te termoelektrane Vladimir Šestović podneo je ostavku na tu funkciju. Protiv njega i još tri odgovorne osobe u toj termoelektrani podnete su krivične prijave.

Iz Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) izvinili su se građanima te zemlje zbog ovog događaja, ali i prvobitnog pogrešnog informisanja. Naime, EPCG je u početku tvrdila da oni nemaju nikakvu odgovornost kada je ovaj događaj u pitanju iznoseći pretpostavku da je možda neko sabotirao njihov cevovod van kruga termoenergetskog objekta, prenose Večernje novosti.

Međutim, kasnije su u javnost izneli informaciju da je do pomora riba došlo nakon što je smenski inženjer u TE Pljevlja R. D., bez dozvole nadređenih i poštovanje procedure, ovlastio rukovaoca ventilom da otvori ventil koji kontroliše ispuštanje materija u reku Vezišnicu, a koja se uliva u Ćehotinu. U EPCG naveli su da će ipak prihvatiti odluku nadležnih organa i nadoknaditi štetu koja je učinjena.


Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Pomor ribe Ćehotina Vezišnica TE Pljevlja Elektroprivreda Crne Gore


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u