• Označavanje riba
  • 06.11.2016. 18:00

Svaka peta riba je lažno označena!

Grupa za očuvanje oceana provela je istraživanje na više od 25 tisuća morskih životinja te su došli do rezultata da je 20 posto uzoraka bilo lažno označeno.

Foto: Walkerssk/pixabay.com
  • 1.925
  • 381
  • 0

Grupa za očuvanje okeana sprovela je istraživanje na više od 25.000 morskih životinja. Istraživanjem se došlo do rezultata da je 20 odsto uzoraka bilo neispravno označeno, odnosno da se jedan od pet ribljih uzoraka potpuno razlikuje od onoga što stoji u meniju ili pak na pakovanju proizvoda, piše The New York Times.

"Vrlo je verovatno da potrošači jedu neispravno označenu ribu", ističe Bet Lovel, viši direktor kampanje, i kaže da potrošači plaćaju visoku cenu za jeftinu ribu.

Riba koju se najčešće lažno označava je uzgojni azijski som, ima belo meso koje se lako sakrije kada se prodaje u filetima ili kada se nalazi u umacima. Tu ribu prodaju onda umesto 18 skupocenih riba, među kojima su smuđ, bakalar i škarpina.

Izveštaj je jedan od 200 studija koje se sprovode u 55 država. Izmežu ostalog tako je otkriveno da je u Italiji od 200 uzoraka čak 82 odsto ribe bilo neispravno označeno, bile su obeležene kao da su smuđ, kirnja ili sabljarka.

Kralj skuše je prodavan kao barakuda i wahoo u Južnoj Africi. U Hong Kongu je samo jedan od 29 uzoraka petrovog uva bio pravilno označen. Dva kuvara sušija u Santa Monici u južnoj Kaliforniji prodavali su meso ugroženih kitova kao meso masne tune.

Foto: Walkerssk/pixabay.com


Tagovi

Istraživanje Azijski som Smuđ Bakalar


Autorka

Karolina Rastija

Karolina je magistrirala agroekonomiju, sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savete deli sa čitaocima Agrokluba!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

kako ste vi danas?