Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nestašica ribe
  • 19.08.2017. 18:30

Teška situacija u ribnjacima zbog vrućina

Pad nivoa vode u ribnjacima bio je vrlo stresan za ribe. Bilo je i zastoja u hranjenju, pa je riba slabo napredovala. Moguća je nestašica na tržištu.

Foto: Joeke Pieters / Flickr
  • 595
  • 34
  • 0

Zbog velikih vrućina, naročito onda kada su temperature prelazile 40. podeljak Celzijusove skale, teško stanje zabeleženo je i u ribnjacima, kojih u srednjem Banatu ima nekoliko.

Da gajena riba, zbog oskudice vode i vreline, ne bi bila "skuvana", postarali su se zaposlenu u jednom od novijih ribnjaka, u Tarašu, nedaleko od Zrenjanina.

Vrlo teško stanje u ribnjacima povezanim sa kanalima

Milorad Krstin, koji na svom gazdinstvu u Tarašu ima ribnjak, tvrdi da su paklene vrućine donele mnogo problema. Zbog pada nivoa vode u ribnjaku, ribi nije bilo lako, pa se taj nedostatak morao nadoknaditi vodom koja je pumpama i crevima dovlačena iz bunara. Prema njegovim rečima, ribnjaci koji su povezani sa kanalima upali su u ozbiljne probleme, jer su i kanali presušili.

Moguća nestašica slatkovodne ribe na tržištu

Krstin objašnjava da je nivo vode u ribnjacima bio na pola crte, a to je izuzetno stresno za ribe. Zbog manjka vode bilo je i zastoja u hranjenju, pa je riba gubila apetit, sporije ili uopšte nije napredovala, a hrana je trulila i propadala. Milorad Krstin ističe da će ove godine gotovo izvesno biti negativnih posledica i u proizvodnji ribe. Razlozi za te pesimistične prognoze su češće oboljevanje, pa čak i pomori ribe na pojedinim ribnjacima, zbog čega je moguća i nestašica slatkovodne ribe na tržištu.

Foto: Joeke Pieters / Flickr


Izvori

Dnevnik.rs


Tagovi

Riba Ribarstvo Srednji Banat Taraš Zrenjanin Suša Pomor ribe Milorad Krstin Proizvodnja ribe Vrućine Leto Agroklub


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.