Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgajališta lososa
  • 03.09.2017. 21:00

Uzgoj lososa šteti ribama i životnoj sredini

"Iako potrošači imaju utisak da je njihov losos ulovljen u divljini, uzgajališta su veličine kaveza od 40 metara u kojima se nalazi oko 70.000 riba. Losos odavno nije čist i zdrav, utisak je lažan", tvrdi novinar i stravstveni ribolovac Džeremi Paksman.

Foto: schucke / Pixabay
  • 1.954
  • 48
  • 0

Televizijski novinar, autor i stravstveni ribolovac Džeremi Paksman (Jeremy Paxman) tvrdi da su farme lososa učinile ogromnu štetu ribljim zalihama i životnoj sredini. Pozvao je ovu industriju na zaštitu divljih životinja.

Tvrdi da mnogi ribari ističu kako je losos na sto kupca stigao "svež i iz divljih mora", ali je stvarnost drugačija, jer je većina lososa uzgojena u skučenim, prljavim kavezima u moru.

Trenutno se na zapadnoj obali Škotske nalazi 250 uzgajališta lososa, ali se broj podudara sa kolapsom broja divljih lososa na tom području.

Kavezi prenatrpani ribom

Riblji kavezi uglavnom su smešteni u blizini obale ili u uvalama kojima se lako pristupa, ali su prenatrpani ribom. Ovako smeštene ribe, ali i ostaci koji ostaju nakon ulova i čišćenja ribe, privlače morske vaši, koje onda ugrožavaju i divlju ribu kada počne migraciju od mora do reke. Grizu ih za peraje, uzrokuje infekcije i posledično ugrožavaju ribu.

"Iako potrošači imaju utisak da je njihov losos ulovljen u divljini, uzgajališta su veličine kaveza od 40 metara u kojima se nalazi oko 70.000 riba. Losos odavno nije čist i zdrav, utisak je lažan", upozorio je Paksman, navodi telegraph.

Nekada su ga jeli samo bogataši

Dodaje da je pre nekoliko desetina losos iz Atlantika bio dostupan samo bogatašima i onima koji se druže s njima. "Tada losos nije bio sveprisutan, niti nagomilan u frižiderima supermarketa ili na svatovskim tanjirima i nagradnim večerama", priseća se novinar.

Ističe kako su se zbog sve veće potražnje za ovom ribom, uzgajivači počeli igrati sa životnom sredinom i ograničili, odnosno ugrozili prirodnu sredinu drugim ribama i ostalim životinjama.

Do 2015. godine, škotska industrija lososa proizvodila je gotovo 180.000 tona te ribe, a do 2030. godine nada se dvostrukoj proizvodnji.

Foto: schucke / Pixabay


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate kako izgleda proces proizvodnje metle? Uskoro čitajte opširnije na Agroklubu.