AgroKlub.rs

\

Ribarstvo

Dobrodošli na AgroKlub.rs!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gde se nalazim? AgroKlub.rs » Ribarstvo » Uzgoj lososa šteti ribama i životnoj sredini

Uzgoj lososa šteti ribama i životnoj sredini

Uzgajališta lososa

Uzgoj lososa šteti ribama i životnoj sredini

Datum: 03.09.2017. 21:00

Kategorija:

Ribarstvo

"Iako potrošači imaju utisak da je njihov losos ulovljen u divljini, uzgajališta su veličine kaveza od 40 metara u kojima se nalazi oko 70.000 riba. Losos odavno nije čist i zdrav, utisak je lažan", tvrdi novinar i stravstveni ribolovac Džeremi Paksman.

Televizijski novinar, autor i stravstveni ribolovac Džeremi Paksman (Jeremy Paxman) tvrdi da su farme lososa učinile ogromnu štetu ribljim zalihama i životnoj sredini. Pozvao je ovu industriju na zaštitu divljih životinja.

Tvrdi da mnogi ribari ističu kako je losos na sto kupca stigao "svež i iz divljih mora", ali je stvarnost drugačija, jer je većina lososa uzgojena u skučenim, prljavim kavezima u moru.

Trenutno se na zapadnoj obali Škotske nalazi 250 uzgajališta lososa, ali se broj podudara sa kolapsom broja divljih lososa na tom području.

Kavezi prenatrpani ribom

Riblji kavezi uglavnom su smešteni u blizini obale ili u uvalama kojima se lako pristupa, ali su prenatrpani ribom. Ovako smeštene ribe, ali i ostaci koji ostaju nakon ulova i čišćenja ribe, privlače morske vaši, koje onda ugrožavaju i divlju ribu kada počne migraciju od mora do reke. Grizu ih za peraje, uzrokuje infekcije i posledično ugrožavaju ribu.

"Iako potrošači imaju utisak da je njihov losos ulovljen u divljini, uzgajališta su veličine kaveza od 40 metara u kojima se nalazi oko 70.000 riba. Losos odavno nije čist i zdrav, utisak je lažan", upozorio je Paksman, navodi telegraph.

Nekada su ga jeli samo bogataši

Dodaje da je pre nekoliko desetina losos iz Atlantika bio dostupan samo bogatašima i onima koji se druže s njima. "Tada losos nije bio sveprisutan, niti nagomilan u frižiderima supermarketa ili na svatovskim tanjirima i nagradnim večerama", priseća se novinar.

Ističe kako su se zbog sve veće potražnje za ovom ribom, uzgajivači počeli igrati sa životnom sredinom i ograničili, odnosno ugrozili prirodnu sredinu drugim ribama i ostalim životinjama.

Do 2015. godine, škotska industrija lososa proizvodila je gotovo 180.000 tona te ribe, a do 2030. godine nada se dvostrukoj proizvodnji.

Foto: schucke / Pixabay

Broj pregleda članka: 685; Uspešnost članka: 44.25

Tagovi: Uzgajališta lososa

Ključne reči članka: uzgoj, lososa, steti, ribama, i, zivotnoj, sredini, lososa, losos, ribom, divljih


Maja Celing Celić

Svi tekstovi autora

Autorka Maja Celing Celić

Maja je hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.