Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Titan dioksid
  • 20.11.2018. 16:15

Užice: Pomor ribe u Đetinji

Reka Đetinja, koja teče kroz centar Užica, u prepodnevnim satima 15. novembra ove godine, ponovo je postala potpuno bela. Ova pojava, koja se dešava već po o zna koji put u poslednjih pet godina, ovog puta je uništila oko sto zrelih jedinki ribe. Pomor bi bio znatno veći da članovi Crvenog krsta Užice i udruženja "Alasi sa Đetinje" nisu spasavali ribu.

Foto: Alasi sa Đetinje
  • 419
  • 63
  • 0

Novi pomor ribe u Đetinji dogodio se 15. novembra ove godine. Tada je reka postala mlečno bela, a ubrzo su po površini pojavile mrtve ribe. Prolaznici koji su bili na šetalištu pored reke bili su zgroženi slikom koju su videli. Ribe su se, bežeći od bele boje, grčevito borile za život. Tu scenu dodatno su još strašnijom napravile vrane koje su se okupljale i čekale žrtvu. Očevici kažu da je od kanalizacionog ispusta u Đetinju, koji se nalazi kod hotela "Zlatibor" počela da izlazi bela boja.

"Voda je počela da beli, a zatim sam video ribu, koja je bežala od bele vode na suprotnu obalu reku. Bukvalno se videlo da se bori za život. Čak su i vrane došle na vodu da hvataju ribe", rekao je jedan užički ribar, koji je pozvao svoje prijatelje iz udruženja "Alasi sa Đetinje".

Stradalo je oko 100 jedinki zrele ribe

Ribočuvar na reci Đetinji Radomir Đerić kaže da je odmah stigao na taj deo reke kada su mu javili belu pojavu. 

"Iz kanalizacionog ispusta prvo je potekla sama fekalija, koja je jako smrdela, a onda i bela voda. Odmah su se angažovali Dragomir Ćitić iz Crvenog krsta i mladići iz udruženja Alasi sa Đetinje. Oni su vadili ribu iz Đetinje u kante i prebacivali je u čistiji gornji tok reke. Pridružili su im se i još neki građani. Stradalo je oko 100 jedinki zrele ribe, od 15 cm do preko 50 cm i to najviše pastrmke i lipljana", rekao je Đerić i dodao da je ovo šteta za grad i reku, jer do pre nekoliko godina riba nije mogla da se uopšte vidi u reci, jer je nije bilo.

Šta kažu nadležni?

Komunalna inspekcija i nadležna republička inspekcija i ovaj put su izlazili na teren. Republička inspektorka za zaštitu životne sredine rekla je novinarima da su obavljene sve proceduralne radnje, a nadležno Ministarstvo je obavešteno o događaju. Užički Zavod za javno zdravlje je do sada uzimalo više puta uzorke vode kada dođe do ovakve situacije, ali ovog puta nije.

"Nismo dobili nikakav nalog za uzorkovanje vode, a i ne čudi nas što je ponovo došlo do ove pojave. Pre svega nemamo kolektor za prečišćavanje otpadnih voda, a i veoma je nizak nivo Đetinje", rekla je dr Olivera Janjić iz Zavodu za javno zdravlje Užice.

Pomor se dogodio i pre dve godine

Ista situacija desila se i 2016. godine. Zavod za javno zdravlje Užice saopštio je da je uzrok uginuća ribe titan-dioksid, beli pigment, odnosno aditiv koji se koristi u proizvodnji svih vrsta boja, namaza i lakova, odnosno u proizvodnji građevinskih materijala takve vrste. Zagađivač još nije pronađen.

Dunja Đenić, zadužena za ekologiju u Gradskom veću, rekla je tada da Grad nema nadležnosti nad rekom i dodala da je izlazila inspektorka za zaštitu životne sredine. Dodala je da gradska ekološka inspekcija i organi grada ne mogu da preduzmu određene korake, jer je Đetinja pod nadležnošću Republike, pa su se zbog toga obratili dopisom Ministarstvu poljoprivrede da se promene propisi, kako bi kao lokalna samouprava, mogla da iskaže inicijativu u toj oblasti. Odgovor tada još nije stigao.


Foto prilog


Tagovi

Đetinja Pomor ribe Alasi sa Đetinje Radomir Đerić Olivera Janjić Dunja Đenić Titan-dioksid


Autorka

Zvezdana Gligorijević

Više [+]

Novinar više od 20 godina. Kao dopisnik pokriva veliki deo Zlatiborskog okruga - Užice, Zlatibor, Bajinu Baštu, Arilje, Požegu, Kosjerić, a ponekad i ostale opštine Zapadne Srbije.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kajsija, među prvim voćkama koje cvetaju u rano proleće. Da li ste je zaštitili od monilioze?