• Poribljavanje
  • 17.04.2018. 16:15

Veliki Rzav bogatiji za 3.000 pastrmki

Nedavnom akcijom poribljavanja, riblji svet reke Veliki Rzav, u zapadnoj Srbiji, postao je bogatiji za oko 3.000 pastrmki. Njih su, uz asistenciju ekologa i korisnika ribolovnog područja, u tu reku pustili i najmlađi čuvari prirode, đaci trećeg razreda jedne ariljske škole.

Foto: Flickr / IgorBj
  • 312
  • 116
  • 0

Reku Veliki Rzav, sa koje se pijaćom vodom snabdeva deo zapadne Srbije, mnogi smatraju najčistijom rekom u našoj zemlji. Kako prenosi RTS, da tako bude i ubuduće, brinu se mnoge civilne organizacije, a jednu čine mladi ekolozi, koji su nedavno učestvovali u akciji poribljavanja Velikog Rzava. Na oko 60 kilometara dugom toku te reke, od izvora podno Mučnja do ušća u Moravicu, smenjuju se virovi, brzaci, šumski predeli i livade, dok je istovremeno bistra planinska voda stanište potočne pastrmke, lipljana, klena.

U reku pušteno 3.000 potočnih pastrmki

Nedavnom akcijom poribljavanja, rzavski riblji svet postao je bogatiji za oko 3.000 pastrmki. Njih su, uz asistenciju ekologa i korisnika ribolovnog područja, u tu reku pustili i najmlađi čuvari prirode, đaci trećeg razreda jedne ariljske škole. Prema rečima učitelja Zorana Radovića, praktična nastava je održana baš na mestu na kom treba da bude, odnosno na reci. On dodaje da se deca i nastavnici trude da u konkretnom slučaju primene sve ono što su učili tokom čitave godine.

Veliki Rzav će se poribljavati na svake dve godine

Milan Jovanović iz Balkan eko-tima naglašava da će, prema planu, poribljavanje Rzava biti organizovano svake druge godine, uz napomenu da će brižnim čuvanjem i redovnim poribljavanjem ta reka zaista biti bogata ribom. Kako on ističe, u planu je da se napravi mušičarsko-varičarski revir, koji će privući domaće i strane turiste i sportske ribolovce. 

Priroda štiti reku

Nataša Milivojević članica Ekološkog udruženja Rzav dodaje da ova reka ima ogromnu sreću kada je reč o  očuvanju jer na neki način čuva samu sebe. Naime, Veliki Rzav protiče kroz pet kanjona, pa je zato vrlo mali uticaj stanovništva na zagađenje. S druge strane, u prilog tezi da sve, ipak, zavisi od ljudi, koji i lepotu mogu da pokvare, svedoči i nedavni pomor ribe uzvodno u jednoj od pritoka, kao i divlja deponija kraj Malog Rzava, gde je i mrestilište potočne pastrmke.


Izvori

RTS


Tagovi

Riba Ribarstvo Poribljavanje Veliki Rzav Zoran Radović Milan Jovanović Nataša Milivojević


Autor

Marinko Tica

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.